• Головна
  • Україна
  • Державі повернули розкрадені на закупівлях артснарядів 1,5 млрд грн

Державі повернули розкрадені на закупівлях артснарядів 1,5 млрд грн

Чиновника Міноборони підозрюють у розкраданнях грошей, виділених на артснаряди для ЗСУ, фото ілюстративне

Чиновника, причетного до розкрадань, затримали в грудні минулого року

Служба безпеки України повідомила, що завдяки їй та Міністерству оборони до держбюджету вдалося повернути 1,5 млрд грн, які намагалися вкрасти під час закупівлі для ЗСУ артилерійських снарядів за кордоном. Ці гроші вже були виведені за кордон, сказано в повідомленні СБУ в четвер, 25 січня.

Військова контррозвідка СБУ викрила схему з розкраданням грошей Міністерства оборони, виділених на оптову закупівлю артснарядів для ЗСУ, у грудні 2023 року. Тоді за сприяння керівництва Міноборони правоохоронці затримали організатора схеми — керівника одного з Головних управлінь Міністерства оборони. 23 грудня його арештували без права на внесення застави. Ім’я посадовця не повідомляється.

Як стверджує СБУ, чиновник намагався привласнити бюджетні гроші, виділені під державне замовлення для потреб українських військ. Для цього він організував переведення з балансу Міноборони на зарубіжні рахунки афілійованої фірми-посередниці майже 1,5 млрд грн за придбання артилерійських снарядів. Однак ця сума на 30% перевищила вартість іншого, альтернативного контракту, який уклала новостворена на той момент Агенція оборонних закупівель.

Наразі СБУ повідомила чиновнику Міноборони про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчиненому за попередньою змовою групою осіб. СБУ також повідомила, що встановлює інших учасників схеми, їм загрожує до 15 років в’язниці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності