• Головна
  • Світ
  • Хорватська компанія за гроші Міноборони України купила знищений завод у Боснії

Хорватська компанія за гроші Міноборони України купила знищений завод у Боснії

Так виглядає завод Vitezit у Боснії та Герцеговині в січні 2024 року, фото «Громадського»

Хорватська компанія витратила на купівлю заводу понад 5 мільйонів євро, а решту грошей розікрала

Хорватська компанія WDG promet витратила понад 5 млн євро на купівлю знищеного порохового заводу Vitezit, який розташований у горах Боснії та Герцеговини. Журналісти «Громадського» виявили, що на це пішли гроші, які Міноборони України сплатило нібито за постачання мінометних мін у грудні 2022 року. Відповідне розслідування журналісти опублікували в середу, 24 січня.

Раніше Міноборони уклало контракт із зареєстрованим у Києві ТОВ «Львівський арсенал» про постачання в Україну 100 тисяч мінометних мін за 37 мільйонів євро. Частину цих грошей «Львівський арсенал» перерахував словацькій компанії Sevotech, де працював членом наглядової ради колишній чиновник одного з підприємств «Укроборонпрому» Олексій Хорошаєв. Він перед початком повномасштабної війни виїхав у відрядження та в Україну не повернувся.

Словацька Sevotech своєю чергою перерахувала 12,5 млн євро словацькій WDG promet, яка належить сім’ї відомого хорватського торговця зброєю Звонка Зубака. Як наголошується в розслідуванні, жодної міни за цим контрактом Україна так і не отримала. Натомість Зубаки значну частину коштів зняли готівкою, а 5,5 млн євро сплатили за купівлю заводу Vitezit у містечку Вітез у Боснії і Герцеговині. Це підтверджують виписки про рух коштів на рахунку WDG promet, до яких отримали доступ журналісти. Жодних інших доходів, крім платежів за контрактами від України, у WDG promet не було.

Vitezit — завод із виробництва пороху та боєприпасів, один із найбільших в колишній Югославії. Втім, із часів Югославських війн 90-х років завод не працював і був покинутий. Згодом майно заводу виставили на продаж у межах судового процесу і цим скористалися Зубаки, витративши на це гроші з українського бюджету.

Загалом Хорватська компанія WDG promet мала дві угоди, пов’язані з українськими оборонними закупівлями. Перша — вищезгадана на на постачання 100 тисяч мінометних мін на 12,5 млн євро. Пізніше, у грудні, WDG promet також уклала прямий контракт із Міноборони на постачання 30 тисяч танкових пострілів калібру 125 мм і отримала за це 10% передплати — понад 3 мільйони євро.

Також журналісти з’ясували, що WDG promet має зв’язки у Москві. Скорочення WDG означає Winsley Defence Group. Упродовж десятиліть партнером Звонка Зубака в цій групі був чеський бізнесмен Петр Перничка. Журналісти дізналися, що в жовтні 2023 року в чеському суді Перничка відверто заявив, що архів однієї з ключових компаній групи — Winsley Finance Limited — досі зберігається в Москві.

Додамо також, що решту грошей Міноборони, які залишилися на рахунках «Львівського арсеналу», арештовані.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності