• Головна
  • Україна
  • Ексчиновники Міноборони купили неякісні бронежилети в компанії з російськими власниками

Ексчиновники Міноборони купили неякісні бронежилети в компанії з російськими власниками

Загалом у справі підозру оголосили трьом ексчиновникам, фото Офісу генпрокурора

Серед підозрюваних — колишній заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов, він отримав вже другу підозру

Працівники Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України повідомили про нову підозру ексзаступнику Міністра оборони України, колишньому керівнику одного з Департаментів цього міністерства й колишньому начальнику управління речового забезпечення Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ у перешкоджанні діяльності ЗСУ та розтраті майже 950 млн грн державних коштів. Про це пресслужби ДБР і СБУ повідомили в понеділок, 8 січня.

Як сказано в повідомленні ДБР, у 2022 році між Міноборони та східноєвропейською компанією було укладено договір на постачання великої партії бронежилетів. СБУ уточнила, що кінцевими бенефіціарами цієї компанії були росіяни. Продукція, згідно з висновками судово-балістичних та товарознавчих експертиз, не дозволяла використовувати їх військовослужбовцями ЗСУ за цільовим призначенням через невідповідність стандартам. Це ставило під загрозу життя та здоров’я українських військових на передовій. Як наголосили в ДБР, у наслідок закупівлі неякісної продукції розмір збитків державі склав майже 950 млн грн.

Трьом експосадовцям повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене в умовах особливого періоду, що призвело до тяжких наслідків вчинене групою осіб), ч. 5 ст. 191 (розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб) КК України. Їм загрожує позбавлення волі на строк до 15 років.

Раніше СБУ викрила колишнього заступника міністра оборони та ексочільника Департаменту держзакупівель Міноборони на ще одному епізоді закупівлі неякісних бронежилетів для ЗСУ. У лютому 2023 року було встановлено, що вони закупили майже 3 тис. неякісних бронежилетів на понад 100 млн грн. Наразі вони обоє вже перебувають під вартою за підозрою в інших корупційних злочинах.

СБУ і ДБР не називають імен колишніх посадовців, однак з повідомлення випливає, що підозру оголосили колишньому заступнику міністра оборони В’ячеславу Шаповалову та колишньому виконувачу обов’язків голови Департаменту закупівель Богдану Хмельницькому.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності