• Головна
  • Україна
  • Міноборони розриває контракти з компаніями львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича

Міноборони розриває контракти з компаніями львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича

Ігоря Гринкевича затримали 29 грудня, фото ДБР

Про розірвання контрактів повідомив заступник міністра оборони

Міністерство оборони України розриває усі контракти з компаніями, пов’язаними з львівським бізнесменом Ігорем Гринкевичем, якого раніше затримали на спробі підкупити одного з керівників Головного слідчого управління ДБР.

Як повідомив на пресконференції у вівторок, 9 січня, заступник міністра оборони Віталій Половенко, міністерство розриває всі контракти з пулом компаній, пов’язаних із Гринкевичем. Таке рішення Міноборони ухвалило після появи у ЗМІ інформації про дії бізнесмена. Заяву заступника можна почути на відео пресконференції.

Доповнено о 20:00. Пізніше Половенко у дописі на своїй Facebook-сторінці уточнив, що Міноборони розірвало не всі договори з компаніями Гринкевича. За словами заступника міністра, нерозірваним залишився один контракт.

“У МОУ залишився тільки один контракт з такою компанією. Він діє з 1 січня по 1 квітня. Це угода на постачання харчування військовим у Миколаївській та Херсонській областях. Це була остання угода, яку уклав департамент ресурсного забезпечення, який зараз розформовують. Угода укладена за результатами тендеру, проведеного на “Прозоро” — до того, як нам стало відомо про арешти і затримання”, — написав Половенко.

Заступник міністра зазначив, що цей контракт вже перевіряють, але розривати його не планують: “Одна група інспекторів перевіряє тендер, друга — контракт, третя — якість послуг. Інспектори перевірятимуть всі аспекті співпраці протягом всього терміну дії угоди. Зараз важливим пріоритетом є харчове забезпечення захисників. Утім, якщо зʼявляться хоч якісь підстави розірвати цей останній контракт достроково — ми негайно це зробимо”.

Нагадаємо, львівський бізнесмен Ігор Гринкевич є одним із найбільших постачальників Міністерства оборони. 29 грудня його затримали на спробі дати хабар одному з керівників ГСУ ДБР у сумі 500 тис. доларів. Хабар мав сприяти поверненню майна, вилученого у компаній бізнесмена в ході розслідування кримінального провадження.

Кілька місяців тому ДБР порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. Слідчі встановили, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом. Однак компанії не мали належних потужностей для виготовлення та зберігання майна для потреб Міноборони. Це призвело до зриву постачання та завдало збитків бюджету за попередніми оцінками на 1,2 млрд грн. Правоохоронці виявили повне невиконання шести контрактів. Щонайменше за сімома договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань. Також вісім договорів виконані із запізненням від трьох до п’яти місяців. До цього, у компаній виявили факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ.

30 грудня суд арештував Гринкевича з правом вийти під заставу в сумі 429 млн. 440 тис. гривень. Заставу бізнесмен не вніс.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності