• Головна
  • Війна
  • Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном: що заявляють сторони

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном: що заявляють сторони

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном: що заявляють сторони

Прем'єр Вірменії Пашинян подзвонив путіну

Цієї ночі, 13 вересня, близько опівночі між Вірменією та Азербайджаном поновились активні бойові дії, яких не було від 2020 року. За офіційною інформацією Міноборони Азербайджану, вже є перші загиблі з боку вірмен. Населення місцевих сіл на кордоні евакуйовують, а прем'єр Вірменії Нікол Пашинян зателефонував путіну та звернувся по допомогу до росії та ОДКБ.

Версії сторін

Міноборони Азербайджану заявило про диверсії з боку вірменських військових на напрямках Дашкасан, Кельбаджар і Лачин азербайджано-вірменського державного кордону. За їхньою версією, вірменські диверсанти мінували райони та шляхи постачання між позиціями підрозділів азербайджанської армії на різних напрямках, використовуючи гірський рельєф місцевості та наявні ущелини в темний час доби.

"Внаслідок невідкладних заходів, вжитих нашими підрозділами з метою негайного запобігання цим діям, відбувся бій", — констатували в МО Азербайджану.

У Вірменії прессекретар Міноборони Арам Торосян заявив, що підрозділи збройних сил Азербайджану 13 вересня о 00:05 розпочали інтенсивний обстріл вірменських позицій з артилерії та великокаліберних знарядь у напрямку Горіса, Сотка та Джермука.

Дзвінок путіну та звернення до ОДКБ

Вірменський прем'єр Пашинян після початку бойових дій зателефонував путіну, про що офіційно відзвітував уряд Вірменії.

"Прем'єр-міністр повідомив подробиці провокаційних, агресивних дій збройних сил Азербайджану в напрямку суверенної території Вірменії, що почалися опівночі, які супроводжувалися обстрілами з артилерії та великокаліберної зброї", — йшлося у повідомленні.

Також співрозмовники домовилися "про оперативний зв'язок".

Цієї ж ночі Пашинян скликав раду безпеки, на якій ухвалили рішення звернутися до російської федерації та ОДКБ (до Організації Договору про колективну безпеку, крім рф та Вірменії, входять також Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан).

Також Єреван звернувся до Ради безпеки ООН "з метою реалізації положень Договору про дружбу, співробітництво і взаємну допомогу щодо агресії проти суверенної території Республіки Вірменія".

Попередні загострення

Восени 2020 року в Нагірному Карабасі відбулося серйозне загострення: війна Азербайджану і Вірменії тривала 44 дні і завершилася 10 листопада 2020 року.

Країни уклали за посередництвом росії угоду про припинення конфлікту. За його підсумками під контроль Баку перейшла значна частина самопроголошеної Нагірно-Карабаської республіки (НКР).

Вірменія за час боїв втратила понад чотири тисячі людей, ще близько 11 тисяч людей зазнали поранень.

Десятки тисяч карабахців залишилися без даху над головою.

Азербайджан, за офіційними даними, втратив близько трьох тисяч людей.

У 2021 році 12 травня надходили повідомлення про перехід азербайджанських солдатів на територію Вірменії у двох районах уздовж вірмено-азербайджанського кордону.

У ніч із 7 на 8 березня 2022 року на ділянці в місті Шуша, яке контролює Азербайджан, стався вибух газопроводу з Вірменії, після чого на непідконтрольних азербайджанській владі територіях почалися проблеми з газопостачанням.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності