СБУ провела обшуки в митрополита УПЦ МП Луки

Митрополит Лука, фото Запорізької Єпархії УПЦ МП

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука говорив, що українці заслужили бомбардування, бо «терплять гей-паради в Києві»

Служба безпеки України в середу, 1 травня провела обшуки в митрополита УПЦ МП Запорізького та Мелітопольського Луки (Андрія Коваленка). Його підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі.

Як повідомила СБУ, митрополит Лука публічно висловлював зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій. Про це він неодноразово заявляв під час спілкування з прихожанами та в процесі церковних літургій. Також Лука публікував провокативні дописи на особистому Telegram-каналі, де ображав релігійні почуття представників інших конфесій. «Таким чином він розхитував суспільно-політичну обстановку у фронтовому регіоні на користь країни-агресора», — сказано в повідомленні.

СБУ також ініціювала експертизу, яка підтвердила факти підривної діяльності Андрія Коваленка проти державної безпеки України. На підставі зібраних доказів йому повідомлено про підозру в порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Митрополиту загрожує або штраф, або ув’язнення на строк від двох до п’яти років.

Митрополит Лука поширював російську пропаганду

за даними руху ЧЕСНО, митрополит Лука раніше поширював проросійську пропаганду та виправдовував збройну агресію Росії проти України.

У 2021 році Лука звинуватив Українську греко-католицьку церкву в розпалюванні війни на Донбасі, назвавши католицизм релігією ненависті та кровопролиття. У 2022 році активно виступав проти

У 2022 році він заявляв, що українці нібито заслужили російські бомбардування, оскільки вони «терплять гей-паради в Києві». Тому, мовляв, українці «проти Бога і заслуговують на участь Содома та Гомори».

Також у своїх інтерв'ю Лука постійно наголошував, що він «громадянин неба», а війна — це «покарання за гріхи». Також він виступав проти розривання зв'язків із москвою.

12 березня 2022 року митрополит Лука та 12 священиків його єпархії на прохання керівництва України виїхали з Запоріжжя, аби супроводити колону гуманітарних вантажів для оточеного Маріуполя. Проте конвою не вдалося проїхати далі Бердянська — за три дні він повернувся до Запоріжжя. Разом з тим, колоні вдалося вивезти з окупованих територій близько 400 мешканців Маріуполя, які зуміли самі добратися до Бердянська, а також 130 дітей з Бердянського інтернату. Тоді ж у полон до росіян потрапила журналістка Вікторія Рощина, яка теж їхала з цією колоною. Після звільнення з полону вона розповіла, що її затримали після того, як у її телефоні знайшли підозрілий контакт. А потім поїхати далі з колоною їй не дозволили, бо, за словами російських спецслужб, Лука від неї відмовився.

У 2023 році Коваленко заявив, що масштаби гонінь часів Сталіна та Хрущова на церкву були «мізерно малі», якщо порівнювати з тим, що відбувається зараз в Україні.

Президент Володимир Зеленський у грудні 2022 року запровадив проти митрополита Луки та 6 інших діячів УПЦ МП персональні санкції терміном на 5 років.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності