• Головна
  • Україна
  • СБУ пояснила, чому робота в «поліції ДНР» до травня 2022 року не є колабораціонізмом

СБУ пояснила, чому робота в «поліції ДНР» до травня 2022 року не є колабораціонізмом

«Поліція ДНР», фото ілюстративне

Людей, які працювали в окупаційних правоохоронних органах до травня 2022 року, можна притягнути до відповідальності за іншими статтями, якщо будуть докази

Факт роботи людини в «поліції ДНР» до травня 2022 року не можна кваліфікувати як колабораційну діяльність, але якщо будуть докази її протиправної діяльності проти України за іншими статтями, то вона буде покарана. Про це заявила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа в коментарі «Укрінформу», опублікованому в четвер, 18 квітня.

Журналісти запитали, чи буде притягатися до відповідальності за українським законодавством людина, яка з 2014 року кілька років працювала в «поліції ДНР», а потім вийшла там на пенсію. Вони також поцікавилися, чи вважається сам факт цієї роботи злочином.

«Сам факт роботи в “поліції ДНР” до травня 2022 року не можна кваліфікувати як колабораційну діяльність, бо стаття Кримінального кодексу України [ст.111-1 “Колабораційна діяльність”] з'явилась тільки у травні 2022 року. Але якщо будуть докази, то можна кваліфікувати за іншими статтями», — пояснила Прищепа.

За якими статтями можуть покарати правоохоронців-пенсіонерів, що працювали на окупантів

Щодо правоохоронців-пенсіонерів, які працювали раніше в «ДНР», вона уточнила, що їх можна притягнути до відповідальності, якщо будуть отримані докази їхньої протиправної діяльності у рамках таких статей ККУ:

  • 258-3 (участь у терористичній групі);
  • 109 (дії або заклики, спрямовані на повалення Конституційного ладу України);
  • 110 (посягання на територіальну цілісність і недорканність України).

«Якщо будуть докази, то обов'язково будуть притягнуті до відповідальності. Бо строків давності щодо злочинів проти національної безпеки немає. Але тут потрібні підтверджувальні документи та свідки», — додала Прищепа.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності