• Головна
  • Україна
  • Експосадовців міноборони судитимуть за розтрату майже 1,5 млрд грн на закупівлі амуніції

Експосадовців міноборони судитимуть за розтрату майже 1,5 млрд грн на закупівлі амуніції

Міноборони, фото ілюстративне

Йдеться про ексзаступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова та ексначальника директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдана Хмельницького

Ексзаступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова та колишнього начальника директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдана Хмельницького судитимуть за розтрату державних грошей. Через недобросовісну закупівлю амуніції для ЗСУ зловмисники завдали державі збитків на понад 1,4 млрд грн. Про завершення досудового розслідування повідомила пресслужба ДБР у середу, 17 квітня.

Закупили неякісні бронежилети

За даними правоохоронців, у 2022 році колишні посадовці Мініоборони організували закупівлю неякісних бронежилетів загальну суму понад 1,4 млрд грн за гроші з державного бюджету. Договір з закордонними компаніями, як і мали поставити амуніцію, уклали з порушенням передбаченої процедури та з умовою повної передплати. Крім того, ціни на самі бронежилети були значно завищені.

“Експосадовці проігнорували необхідність забезпечення належного контролю за якістю продукції. Вони прийняли без перевірки засоби індивідуального захисту та передали неякісну продукцію на військові склади ЗСУ. Згідно з висновками експертиз дана амуніція не відповідала державним та військовим стандартам, технічними вимогам для закупівлі бронежилетів різних типів і не може належним чином захистити українських військовослужбовців”, — написали в Офісі Генерального прокурора.

Експосадовцям загрожує до 15 років в’язниці

Як написали в ДБР, цією закупівлею злочинці не лише завдали державі збитків на суму понад 1,4 млрд грн, а й поставили під загрозу життя українських військових. У лютому 2023 року В'ячеславу Шаповалову та Богдану Хмельницькому повідомили про підозри у розтраті державних грошей, зловживанні службовим становищем, а також у перешкоджанні роботі ЗСУ. Наразі правоохоронці завершили досудове розслідування у справі, і її матеріали передали до суду. Експосадовцям загрожує до 15 років ув’язнення

Нагадаємо, екскерівника Департаменту господарського забезпечення СБУ викрили на розкраданні 26 млн грн під час закупівлі палива. Також екскерівника департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександра Лієва взяли під варту. Його підозрюють у розкраданні майже 1,5 млрд грн на закупівлі боєприпасів для армії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності