НАБУ викрило розкрадання грошей на відновлення Харкова

Фото НАБУ

До розкрадання причетний бізнесмен та керівники «Харківських теплових мереж»

Антикорупційні правоохоронні органи викрили організовану групу, створену у 2022 році з метою заволодіння державними грошима та грошима міжнародних партнерів України, які призначалися для відновлення критичної інфраструктури Харкова. Про викриття організованої групи, яка розкрадала гроші на відновлення Харкова, повідомило Національне антикорупційне бюро в четвер, 11 квітня.

За версією правоохоронців, організатор групи, один з впливових бізнесменів, у змові з першим заступником гендиректора КП «Харківські теплові мережі» Сергієм Воликом домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. Відкритих торгів учасники не проводили, прикриваючись воєнним станом.

Надалі «переможець» через низку фірм-прокладок закупив продукцію у виробника та перепродав її комунальникам за більш ніж удвічі завищеною ціною. Водночас комунальне підприємство мало з цим виробником прямі господарські відносини. Таким чином, така схема завдала збитків на суму 159,5 млн грн, якими учасники розкрадання заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

Як наголосили в НАБУ, частину з цих грошей на суму 22 млн грн надав Світовий банк. Ці гроші призначалися для розвитку міської інфраструктури.  

Наразі про підозру повідомили сімом учасникам схеми:

  • лідеру організованої групи, яким, на думку НАБУ, є впливовий бізнесмен, ім’я якого невідоме;
  • першому заступнику генерального директора КП «Харківські теплові мережі» Сергію Волику;
  • одному здиректорів «Харківських теплових мереж»;
  • чотирьом людям, підконтрольним лідеру організованої групи.

Їм інкримінують привласнення або розтрату майна, а також підроблення документів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності