ЗСУ адаптували давньоримську зброю до умов сучасної війни

Українці всипають дороги кальтропами, щоб зупиняти російські «буханки», а потім їх добивати, фото з соцмереж/Forbes

Українські військові скидають з дронів кальтропи, щоб зупиняти російські «буханки», а потім добивають їх з дронів

За лінією фронту росіяни зіткнулися з новою загрозою. Йдеться про металеві перешкоди, що пошкоджують шини, так звані кальтропи, які українці скидають з безпілотників. Самі кальтропи зброя не нова й відома ще з давньоримських часів, але українці ридумали, як ефективно використати цю зброю в сучасній війні, пише американський Forbes у матеріалі від 12 квітня.

«Це нове застосування дуже старої зброї, яке створює проблеми для і без того перевантаженого російського ланцюга постачання, зупиняючи транспортні засоби (наприклад, УАЗ-452, відомі як «Буханка»), щоб їх могли вразити БпЛА», — пише автор статті.

Як це працює

Українські безпілотники закидають дороги чотирикінцевими металевими кальтропами — сконструйованими так, що куди б вони не падали, одне вістря завжди буде спрямоване вгору. Назва «кальтроп» походить від латинського слова, що буквально означає «п'ятколовка»; римляни також називали їх murex ferreus або «зазубреним залізом», але їхнє походження сягає ще давніших часів. Кальтропи можна датувати щонайменше 313 роком до нашої ери, коли армія Олександра Македонського використовувала їх проти перської кавалерії. Початково кальтропи були призначені для того, щоб устромлятися в п’ятки коней, звідки їх було важко виймати.

Під час Другої світової війни американські спецслужби масово виробляли кальтропи і роздавали їх бійцям опору в Європі. Німці також використовували кальтропи у Другій світовій війні, які вони називали «їжачками» або «воронячими лапками», розробивши версію, яку можна було скидати в каністрах з повітря. «Їжачки» були виготовлені з тонких сталевих листів і важили близько 60 г кожна.

Як наголошується у статті, дрони, очевидно, підходять для використання кальтропів і українці це зрозуміли. «З міркувань безпеки ми змушені буквально “пролітати” ці ділянки, а наші автомобілі їдуть на максимально можливій швидкості. І уявіть, що відбувається з машиною, коли шипами пробиваються одразу два (або більше) колеса», — скаржаться росіяни.

Як пояснює Forbes, при швидкісній їзді шансів помітити кальтропи на дорозі дуже мало. Транспортний засіб, який проривається на високій швидкості, може втратити керування і розбитися. Але далі на росіян чекають ще гірші події. Коли машина зупиняється, на неї вже чекають українські FPV-дрони й миттєво скидають бомби.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності