• Головна
  • Україна
  • ТЦК за вказівкою СБУ хотіла дати повістку журналісту, який розповів про статки голови кібербезпеки

ТЦК за вказівкою СБУ хотіла дати повістку журналісту, який розповів про статки голови кібербезпеки

ТЦК за вказівкою СБУ хотіла дати повістку журналісту

На інцидент вже відреагували в Міноборони та СБУ

Працівники Солом'янського ТЦК у Києві намагалися вручити повістку журналісту Євгенію Шульгату із “Слідства.Інфо”. Це сталося нібито на прохання СБУ, повідомили у виданні 6 квітня.

Повістка за вказівкою СБУ

За даними “Слідства.Інфо”, співробітник СБУ міг давати вказівки військкомату щодо вручення повістки журналісту Євгенію Шульгату. Раніше журналіст опублікував розслідування про те, що дружина голови кібербезпеки СБУ купила за час війни елітну квартиру в Києві.

У понеділок, 1 квітня, у київському супермаркеті співробітники ТЦК зустріли журналіста і намагалися вручити йому повістку. Він зняв відео, запитавши, чи пов'язана ця ситуація із розслідуванням. Військові зафіксували відмову від повістки і пішли.

Пізніше вдалося виявити, що із двома військовими був чоловік у цивільному, який, ймовірно, і давав вказівки. Джерела журналістів стверджують, що це був працівник департаменту кібербезпеки СБУ Олексій Біленко — людина, близька до Іллі Вітюка, про якого журналісти і робили розслідування.

“Ми усвідомлюємо, що зараз війна, і обовʼязок кожного громадянина – захищати країну. Проте, у цьому конкретному випадку ми вбачаємо переслідування журналіста за його діяльність. Щиро віримо, що правоохоронці відреагують на наші знахідки”, написали у виданні.

Реакція Міноборони та СБУ

Міноборони вже відреагувало на інцидент. Міністерство спільно з Генштабом та СБУ розбирається в ситуації зі спробою видати повістку журналісту “Слідство.Інфо”. Про результати обіцяють доповісти.

“Журналістська робота — це одна з основ будь-якого демократичного суспільства. Водночас захист України від ворога — обовʼязок кожного військовозобов’язаного. Це честь, а не інструмент маніпуляцій”, — розповіло Міноборони у коментарі РБК-Україна.

Голова Комітету зі свободи слова ВР Ярослав Юрчишин зустрівся з очільником СБУ Василем Малюком. За словами Юрчишина, у розмові з керівником Служби безпеки він “акцентував на неприпустимості дій та поведінки окремих співробітників”. “Голова (Василь Малюк — ред.) чітко дав зрозуміти, що ця ситуація не залишиться без уваги”, — написав Юрчишин.

На інцидент також відреагував головнокомандувач ЗСУ словами, який доручив командувачу Сухопутних військ Олександру Павлюку провести службову перевірку дій працівників ТЦК. За його словами, після службової перевірки ухвалять «відповідні рішення». Він додав, що у керівництві ЗСУ поважають журналістів, а їхня професійна діяльність охороняється законом.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності