• Головна
  • Україна
  • Дружина голови кібербезпеки СБУ купила за час війни елітну квартиру в Києві

Дружина голови кібербезпеки СБУ купила за час війни елітну квартиру в Києві

Фото «Слідство.Інфо»

Дружина Іллі Вітюка зареєстрована як ФОП, але журналісти не змогли встановити, як вона отримує понад мільйон гривень щомісяця

Дружина очільника департаменту кібербезпеки Служби безпеки України бригадного генерала Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру в київському житловому комплексі преміумкласу. Про це йдеться у журналістському розслідуванні агенції «Слідство.Інфо».

У декларації посадовця зазначено, що за квартиру в Печерському районі на 195 квадратних метрів сплатили 12,8 млн грн. Водночас ринкова ціна такого житла — понад 20 млн грн, з’ясували журналісти. Так, вказана у декларації вартість майже вдвічі менша за ринкову. Сайт із продажу нерухомості свідчить, що квартира такого розміру з ремонтом у цьому ЖК може коштувати майже 1,5 млн доларів, а от житло без ремонту оцінюють приблизно у 3 тисячі доларів за квадратний метр. Як зауважили у розслідувачі, це майже втричі більше за середню ціну в столиці. Тож за підрахунками, дружині Вітюка треба було сплатити 585 тисяч доларів за її квартиру без ремонту, або 21,5 млн грн за курсом на момент купівлі.

«Якщо вартість, за якою було придбано фактично житло, відрізняється від тієї, що вказана у декларації (тобто особа недостовірно задекларувала вартість своїх активів), то це може бути підставою для притягнення її до кримінальної відповідальності за частиною другою статті про недостовірне декларування. Це є великий розмір відомостей, які відрізняються від достовірних, і в такому випадку їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до двох років», — розповів юридичний радник Transparency International Ukraine Павло Демчук.

Журналісти зауважили, що офіційного заробітку на цю квартиру Вітюку не вистачило б — його зарплата становить 1,8 млн грн на рік, а заробітки дружини він у декларації не вказав. Натомість його дружина Юлія займається бізнесом — невдовзі після того, як Вітюк обійняв нинішню посаду, жінка, за шість днів до повномасштабної війни, зареєструвалася як фізична особа-підприємець, що надає послуги у сфері права. Саме як ФОП вона отримала 9,4 млн грн прибутку у 2022 році й 13,4 млн грн — у 2023-му.

Журналісти не змогли знайти жодних даних про юридичні послуги, за які Юлія отримує понад 1 млн грн на місяць: ні адреси офісу, ні контактних даних для клієнтів. Крім того, Юлія Вітюк відмовилася спілкуватися на цю тему з журналістами.

У Службі безпеки України розслідувачам відповіли так: «Дружина І. Вітюка є приватним підприємцем, чиї доходи дозволили придбати відповідний обʼєкт нерухомості».

Водночас зауважимо, що декларації працівників СБУ зазвичай були закритими ще до повномасштабної війни, тоді як декларація Вітюка певний час була у відкритому доступі. Однак у день публікації розслідування про статки Вітюка доступ до його декларації закрили.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності