Своя квартира у Львові: троє посадовців ЛМР взяли і зробили

працівники мерії купують пільгове житло

Ще троє львівських високопосадовців отримали державний кредит на купівлю власної квартири. Дехто подавався на кредит не сам, а ще й родичів прихопив

LVIV.MEDIA продовжує розповідати про працівників мерії, яким вдалося коштом платників податків вигідно придбати собі житло у Львові. Раніше ми дослідили історію високопосадовця Сергія Кубелка, який став власником квартири завдяки прописці у центрі для бездомних у Львові. Окрім Кубелка, ще троє депутаток Львівської міськради також отримали вигідний пільговий кредит на купівлю власної квартири.

Досліджуючи декларації LVIV.MEDIA виявив, що Сергій Кубелко, Юлія Хомчин, Христина Паньків та Уляна Пак — не єдині в Ратуші, хто зміг отримати пільговий кредит та придбати власне житло у Львові. Ще троє високопосадовців мерії змогли “вистояти” чергу та взяти кредит від державного фонду “Сприяння молодіжному житловому будівництву”.

Молодіжний кредит

Фонд “Сприяння молодіжному житловому будівництву” функціонує як складова міської програми забезпечення житлом молодих сімей та неодружених молодих львів’ян. Програма діє вже майже 20 років — з 2007 року.

Кандидати, які хочуть отримати пільговий кредит мають мати львівську прописку, бути молодшим 35 років і вони мають стояти в “кредитній черзі”. Детальніше про умови кредитування LVIV.MEDIA розповів у публікації про кредит Кубелка.

Проте варто зазначити, що пільговий кредит не покриває усієї вартості квартири, але значно зменшує і перший внесок, і саму вартість житла. А сам пільговий кредит видають із коштів міського бюджету.

Троє в мерії

Шість років тому кредит отримав директор департаменту “Адміністрація міського голови” Львівської міської ради 33-річний Євген Бойко. Крім нього квартиру в кредит взяла 36-річна Наталія Бунда — директорка департаменту розвитку при ЛМР. Також купив квартиру Теодозій Денисяк, станом на рік отримання кредиту — заступник начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львові.

Директор департаменту Адміністрації міського голови — Євген Бойко

Восени 2018 року кредит від регіонального державного фонду “Сприяння житловому молодіжному будівництву” отримав Євген Бойко. На момент отримання кредиту Бойко був заступником директора департаменту “Адміністрація міського голови”, сьогодні він вже очолює департамент, а окрім того, є депутатом Львівської міської ради від “Самопомочі”.

На момент отримання 641 тис. грн (22,6 тис. доларів по курсу на листопад 2018 року) кредиту Бойку було 28 років. “Як тільки я дізнався про цю програму, тоді я й подав документи. Якщо я не помиляюся, то у 2017 році” — відповів Бойко.

Євген Бойко отримав кредит на квартиру, простоявши в черзі лише один рік. Він заперечує будь-яке лобіювання власних інтересів. “Моя посада жодним чином не може впливати на процес прийняття рішень щодо отримання молодіжного кредиту” — сказав Євген Бойко. За словами Бойка, він вже живе у квартирі, яку придбав за допомогою кредиту.

З власних джерел журналістам LVIV.MEDIA дізналися, що у родині Бойків ще двоє людей потребують покращення житлових умов і стоять у черзі на молодіжний кредит. Йдеться про рідних брата та сестру Євгена Бойка — Тараса та Оксану.

Тарас Бойко та Оксана Бойко стали на кредитну чергу у 2018 році і досі, на відміну від свого брата, чекають на можливість купити квартиру. Як відомо журналістам, станом на червень 2023 року Тарас Бойко був 169 у черзі, а сестра Оксана на сходинку вище — 168. Загалом у списку 246 людей.

За словами Євгена Бойка, він не допомагав брату та сестрі стати на кредитну чергу.

“Загалом, ця програма є загальнодоступною. Можливо вони подавалися, але жоден з моїх родичів правом кредиту не скористався. Вони стали на чергу в звичному порядку, яким можуть скористатися всі мешканці” — розповів керівник адміністрації мера Євген Бойко.

Директорка департаменту розвитку ЛМР — Наталія Бунда

В грудні 2020 року пільговий молодіжний кредит отримала директорка департаменту розвитку у Львівській міськраді Наталія Бунда, уродженка Славути, що на Хмельниччині. Нагадаємо, аби стати на кредитну чергу у Львові, потрібно мати львівську прописку. Тож перед тим як подати документи, Бунда виписалася із помешкання із Луцька і прописалася в орендованій квартирі у Львові. “За час, перед можливістю отримання кредиту, я декілька разів орендувала квартири у різних власників. Власник останньої орендованої квартири дозволив мені прописатись у ній” — розповіла Бунда.

Кредит на житло розміром 529 тис. грн (18,7 тис. доларів на грудень 2020 року) Наталія Бунда отримала у 33 роки.

Я не лобіювала процес отримання кредиту. Я подавалася як усі, на загальних засадах, які були встановлені раніше. Щобільше, я не належу до тих комісій, які затверджують кандидатури. З багатьма людьми я там особисто не знайома. До того ж я була в кінці списку тих хто отримав, не першою чи другою. Я отримала цей кредит в кінці року. Про лобіювання моїх інтересів не може йти мови” — зазначила Наталія Бунда.

Під час розмови із журналістами Наталія Бунда декілька разів наголошувала на тому, що мала реальну потребу у власному житлі у Львові, тому неодноразово подавалась на різні гранти чи конкурси аби мати таку можливість.

Ексзаступник начальника Держархбудінспекції Львова — Теодозій Денисяк

В липні 2021 року кредит отримав Теодозій Денисяк, тоді заступник начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Львова. Зараз чоловік працює в Держпродспоживслужбі на посаді начальника відділу реєстрації сільськогосподарської техніки.

Сума отриманого ним кредиту – 1,234 млн грн (47 тис. доларів по курсу за липень 2021 року). На момент отримання кредиту Теодозію Денисяку було 34 роки. У декларації, яку він оприлюднив у рік отримання пільгового кредиту, він вказав квартиру дружини у Рава-Руській та свій будинок у в селі Безброди, що на Львівщині. Окрім того, Теодозій Денисяк безоплатно користувався квартирою у Львові.

За словами Денисяка, він стояв на черзі два роки, однак у власній квартирі досі не живе. “Зараз я не проживаю у цій квартирі, бо у мене немає можливості зробити там ремонт. До того, як я отримав цей кредит, я винаймав квартиру у Львові. Зараз разом зі своєю сімʼєю живу в приватному будинку за Львовом. Він вказаний в моїй декларації” — розповів Теодозій Денисяк.

Також Денисяк, як і всі інші отримувачі кредиту, наголосив, що ніяким чином не просував чи пришвидшував питання отримання позики.

***

Пільга, яку отримують депутати міської ради та високопосадовці мерії викликає природні підозри: чи не є такий подарунок своєрідною платнею в обмін на прийняття ними тих чи інших рішень. Загалом, складно прослідкувати якусь системність у термінах, які проходять від моменту подачі документів до отримання кредиту. Наприклад Євген Бойко подав документи в 2017 і вже через рік отримав молодіжний кредит. Його брат і сестра за пʼять років очікування знаходились далеко від цієї можливості.

Критерії для вибору самих кандидатів непрозорі, а процедура складна і непублічна, тож посадові особи при виборі можуть керуватись міркуваннями політичної доцільності. Чітких правил для визначення хто повинен отримати першочергово, а хто слідом — немає. Претендентів на пільговий кредит завжди більше, ніж грошей на компенсацію відсотків, закладених у міському бюджеті.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності