• Головна
  • Україна
  • Депутатки від «Слуги народу» запропонували саджати на довічно за привласнення державних функцій

Депутатки від «Слуги народу» запропонували саджати на довічно за привласнення державних функцій

Однією з авторок законопроєкту стала Мар’яна Безугла: раніше вона виступала за звільнення Залужного. Зрештою, його таки звільнили. Фото «Суспільного»

Одна з авторок скандального законопроєкту Мар’яна Безугла назвала документ «законопроєктним жартом»

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності отримав на розгляд законопроєкт, який встановлює кримінальну відповідальність за «привласнення державних функцій». Його авторками стали дві народні депутатки від правлячої партії «Слуга народу»: Галина Третьякова, яка до потрапляння в парламент входила до «Реанімаційного пакету реформ», а також Мар’яна Безугла, яка раніше активно критикувала вже колишнього Головкома ЗСУ Валерія Залужного та виступала за його звільнення, що, зрештою, і сталося.

Авторки законопроєкту про привласнення державних функцій, який вже викликав резонанс у соцмережах, пропонують карати порушників позбавленням волі на 15 років або навіть довічним ув’язненням.

Безугла і Третьякова зареєстрували скандальний законопроєкт 20 березня,

а 25 березня його передали для ознайомлення профільному комітету. Його авторки пропонують доповнити Кримінальний кодекс України статтею про відповідальність за «привласнення громадянами державних функцій».

Кого пропонують карати за привласнення державних функцій

Карати пропонують тих, хто представлятиме Україну без повноважень та погоджень:

  • на міжнародних заходах;
  • перед уповноваженими особами чи агентами іноземних держав, а також представниками міжнародних організацій.

Йдеться про представлення України, зокрема, за допомогою листування, телефонних розмов, кореспонденції чи інших форм спілкування.

Згідно із законопроєктом, санкція статті повинна передбачати позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Водночас під час воєнного стану покарання планують зробити ще жорсткішим і ув’язнювати на строк 15 років або на довічно з конфіскацією майна.

Авторки законопроєкту пояснили необхідність документа тим, що «ганебні громадяни», не наводячи конкретних прикладів, «привласнюють державні функції» для «отримання власних привілеїв». Вони назвали свій законопроєкт «справедливою відповіддю тим нечисленним громадянам України, які вчинять державну зраду».

Водночас у документі не уточнюється, що розуміється під «привласненням державних функцій».

Реакція на скандальний законопроєкт про привласнення державних функцій

Мар’яна Безугла у себе в Facebook прокоментувала реакцію медіа та соціальних мереж на законопроєкт так: «Це так мило, як працює законопроєктний жарт. Завтра можу зареєструвати відміну Росії».

У коментарях під своїм дописом вона також зауважила, що «зареєструвати можна все» й додала, що на багато інших важливих законопроєктів увагу не звертають взагалі.

У соцмережах вже пролунали заклики від деяких журналістів до Офісу президента публічно відмежуватися від дій депутаток президентської партії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності