• Головна
  • Україна
  • Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроєкт про посилення мобілізації

Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроєкт про посилення мобілізації

Законопроєкт підтримали 243 народні депутати, фото ілюстративне з «Укрінформу»

Документ прийняли без пропозицій профільного парламентського комітету

Верховна Рада на засіданні в середу, 7 лютого, прийняла в першому читанні урядовий законопроєкт про посилення мобілізації. За документ проголосували 243 народні депутати.

Як повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк, за документ проголосували:

  • 178 народних депутатів від «Слуги народу»;
  • 17 депутатів від «Платформи за життя та мир» (колишня ОПЗЖ);
  • 7 від депутатської групи «За майбутнє»;
  • 3 від «Голосу»;
  • 18 від депутатської групи «Довіра»;
  • 12 від депутатської групи «Відновлення України».

За словами Железняка, законопроєкт прийняли без пропозицій профільного комітету. Далі очікується внесення правок, на це у депутатів є 14 днів — до 21 лютого. Далі відбудеться голосування у другому читанні. Тобто, найімовірніше, законопроєкт в цілому ухвалять в останній тиждень лютого, на початку березня його підпише президент, а почне він діяти у квітні.

Нагадаємо, що запропонований урядом законопроєкт передбачає зміну призовного віку громадян з 27 до 25 років. Законопроєктом пропонується запровадити обов’язкову реєстрацію електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста. Електронний кабінет має бути створений на базі реєстру військовозобов'язаних «Оберіг».

Проєкт закону регламентує, що військовозобов’язані впродовж 60 днів з дати початку проведення мобілізації зобов’язані уточнити свої облікові дані через центр надання адміністративних послуг, в електронному кабінеті або в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання або перебування. Особа може переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК, проте після переїзду має стати на облік за новою адресою.

Пропонується встановити, що повістка про виклик до ТЦК та СП може надсилатись через електронний кабінет.

Днем її вручення вважатиметься день вручення повістки під розписку або день отримання ТЦК та СП повідомлення про доставлення повістки до електронного кабінету.

У разі, якщо громадянин добровільно впродовж 10 календарних днів з дня вручення вимоги не з’явився до відповідного ТЦК та СП (закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин перебуває за кордоном), то територіальний центр комплектування та соціальної підтримки звертатиметься до суду щодо запровадження низки тимчасових обмежень для такої особи, зокрема у праві виїзду за кордон, у праві керування транспортними засобами, а також щодо накладення арешту на кошти та інші цінності особи – на строк до виконання зобов’язань на вимогу ТЦК та СП.

Після мобілізації всі громадяни мають проходити обов'язкову військову підготовку 2-3 місяці. Особа не може бути відправлена відразу на фронт після мобілізації.

Документом також пропонується надати право засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, за бажанням бути призваними на військову службу за призовом під час мобілізації.

Водночас документом пропонується визначити чіткий термін служби на період воєнного стану. Зокрема, військовослужбовці зможуть звільнитися у зв’язку із закінченням строку служби (якщо не висловили бажання продовжувати військову службу) – у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Добровольці по мобілізації матимуть відстрочку на 2 місяці для вирішення особистих питань і підготовки до мобілізації.

Передбачається, що на особливий період не підлягатимуть призову під час мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами навчання і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий без урахування спеціальності (фаху), а також інтерни та докторанти, педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, наукові та науково-педагогічні співробітники, котрі працюють не менше ніж на 0,75% ставки.

Люди з інвалідністю всіх груп звільнені від військової служби. Не підлягатимуть призову жінки та чоловіки, на утриманні яких троє і більше дітей, а також ті, які мають дітей до 18 років, якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав або зник безвісти, опікуни дітей з різними розладами та хворобами, опікуни дітей з інвалідністю 1 та 2 групи, опікуни недієздатних осіб, члени сім'ї (не більше однієї особи) першого ступеня спорідненості особи з інвалідністю 1 та 2 групи.

Також не підлягатимуть мобілізації особи, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час воєнного стану і АТО.

Згідно з законопроєктом, військовослужбовцям під час дії воєнного стану передбачається щорічна основна 30-денна відпустка протягом календарного року. Вона може надаватися частинами, проте має становити не менше 15 календарних днів. Також надається відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів. Військовослужбовці, визволені з полону, отримуватимуть додаткові 90 днів відпустки із збереженням грошового забезпечення, якщо вирішили продовжити службу.

Водночас документом запропоновано скасувати строкову військову службу, замість якої передбачається запровадити базову військову підготовку. Особам віком 18-24 років буде запропоновано самостійно обрати, коли пройти військову підготовку. Вона займатиме максимум 5 місяців, при цьому за людиною буде зберігатися її робоче місце.

Бронюванню підлягатимуть держслужбовці категорії "А", а також 50% держслужбовців категорії "Б" та "В", особи, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Передбачається, що у період проведення мобілізації громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з нього, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу уповноваженого представника ТЦК та СП, поліцейського, представника ДПСУ.

Своєю чергою уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що деякі норми документа порушують Конституцію, водночас він закликав депутатів підтримати документ у першому читанні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності