• Головна
  • Україна
  • Лубінець розповів, чим законопроєкт про мобілізацію порушує норми Конституції

Лубінець розповів, чим законопроєкт про мобілізацію порушує норми Конституції

Лубінець розповів, чим законопроєкт про мобілізацію порушує норми Конституції

Зауваження до нового законопроєкту про мобілізацію зайняли дев’ять сторінок

Новий законопроєкт про мобілізацію, який Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді України 30 січня, має низку суперечливих норм, які не відповідають нормам Конституції та міжнародним угодам в галузі прав людини. Про це 6 лютого написав на своїй сторінці уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він зазначає, що низку зауважень до законопроєкту озвучила його представниця з соціальних та економічних прав Олена Колобродова на Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Також відповідний лист вже відправили до профільного Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. “Нормативний казус є у питанні порядку виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього в установленому порядку. Тут питання у відмітках: формулювання “зняти” та “виключити” з військового обліку (яке вказується у військовому квитку) на практиці стає проблемою, яка потребує урегулювання”, — йдеться у повідомленні.

Він також зауважує, що у законопроєкті йдеться й про те, що військове командування може встановлювати тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з країни.

“Однак, згідно з вимогами статті 17 Конституції України, ЗСУ та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян. Тож ці пропоновані зміни суперечать Конституції України”, — зазначає Лубінець.

Окрім цього, у законопроєкті пропонують передбачити обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста за невиконання якого останні несуть визначену Законом юридичну відповідальність. Проте таке положення законопроєкту не відповідає положенням Конституції України, Закону України «Про захист персональних даних», правовим позиціям Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення права на особисте та сімейне життя”, — резюмує уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Нагадаємо, 30 Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді оновлений законопроєкт про мобілізацію та військову службу в Україні (№ 10449).

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності