• Головна
  • Україна
  • Пов’язаний із нардепом від «Слуги народу» завод співпрацював з окупантами у Криму

Пов’язаний із нардепом від «Слуги народу» завод співпрацював з окупантами у Криму

Дмитро Ніконов — власник харківського холдингу Autoenterprise — та нардеп від «Слуги народу» Олександр Куницький, фото з соцмереж

Завод, пов’язаний з Олександром Куницьким, продавав на окупований півострів зарядні станції до електромобілів

У тимчасово окупованому Криму запрацювала мережа зарядних станцій, виготовлених у Харкові на заводі Autoenterprise з орбіти народного депутата від «Слуги народу» Олександра Куницького. Попри те, що журналісти отримали копії контрактів, які підтверджують, що завод постачав продукцію в окупацію, Куницький, а також керівництво заводу заперечили свою причетність до продажів і заявили, що «не знають», як їхня продукція потрапила до окупантів.

Розслідування про продаж харківським заводом зарядних станцій до електромобілів на окуповану територію напередодні опублікували журналісти проєкту «Схеми». Вони стверджують, що документально відстежити увесь шлях та обставини, за якими українські зарядні станції виробництва Autoenterprise потрапили з Харкова на окупований півострів. Журналісти дістали та проаналізували з десяток контрактів холдингу Autoenterprise і верифікували їх за допомогою даних з баз імпортно-експортних операцій ImportGenius та Вашингтонського центру оборонних досліджень C4ADS. Журналісти дійшли висновку, що щонайменше з 2016-го харківська фірма «АЄ Фекторі» з групи Autoenterprise постачала електрозарядні станції як приватним російським компаніям, так і для державної структури — холдингу «Россети».

Крім того, як стверджують журналісти, з 2021 року в Криму запрацювала та збільшувалась мережа електрозарядних станцій під брендом DriveEnergy, виготовлених саме на харківському заводі Autoenterprise. На станціях прямо вказано, що вони «зроблені в Україні».

Журналісти отримали копію дилерської угоди за 2021 рік між російською компанією DriveEnergy та українською «АЄ Фекторі» з групи Autoenterprise, в якій зазначається, що харківська фірма мала протягом 2021-2022 років продавати російській компанії зарядні станції та компоненти, виготовлені у Харкові під брендом DriveEnergy. Також працівники холдингу Autoenterprise мали навчити персонал DriveEnergy працювати з технікою та проводити гарантійне обслуговування обладнання.

Керівник кримської Drive Energy тісно працює з окупантами

Компанію Drive energy у березні 2021 року зареєстрував кримчанин Руслан Дєвлєчаєв у російському Краснодарі, відкривши однойменний магазин у Криму та запустивши мережу зарядних станцій. Після окупації півострова він залишився у Криму, отримав російський паспорт, перереєстрував бізнес за російськими законами й почав його розвивати, йдеться у розслідуванні. Журналісти зазначили, що Дєвлєчаєв активно співпрацює з окупантами Криму — зокрема, у квітні 2022-го він брав участь у відкритті «першої в Криму станції технічного обслуговування для електромобілів», а в червні 2023-го — у відкритті «найбільшої зарядної станції в Європі» разом із окупаційними високопоставленими чиновниками.

Як завод коментує продаж продукції окупантам

  • Директорка харківського підприємства, депутатка Харківської міськради Аліна Мустафаєва заявила в коментарі журналістам «Схем», що їй невідомо, як станції опинилися в Криму, а мати взаємовідносини з Росією на той час, як вона наголосила, законом не заборонялось.
  • Офіційний власник заводу Дмитро Ніконов заперечив продаж харківської продукції в Крим та наголосив, що з окупованим півостровом «взаємовідносин не було».
  • Нардеп від «Слуги народу» Олександр Куницький, з яким пов’язують цей завод, заявив, що йому невідомо про продаж харківської продукції до Росії з 2016 року. Він також сказав, що вважає зараз це неприпустимим. Про те, як станції опинилися на окупованій території, сказав, що не знає. Депутат наголосив, що «до продажів не мав жодного стосунку».

Хто і що пов’язує завод Autoenterprise з Олександром Куницьким

Офіційним власником Autoenterprise є Дмитро Ніконов, який до лютого 2024 року залишався помічником народного депутата від «Слуги народу» Олександра Куницького на громадських засадах. Ще до свого балотування у парламент Куницький роками просував цей бізнес, рекламував харківську розробку та «усіляко афішував свою приналежність до цього бізнесу», зазначили журналісти «Схем».

Журналісти, посилаючись на відповідні документи, стверджують, що Куницький був глибоко інтегрований у холдинг та займав різні посади у різних фірмах Autoenterprise, а також входив у керівні органи самого холдингу: впритул до обрання депутатом був членом наглядової ради в іншій компанії Autoenterprise «НВП Система». Крім того, за адресою заводу досі розташована громадська приймальня Куницького.

Що відомо про Олександра Куницького

Куницький переміг на парламентських виборах у 2019 році на одному з мажоритарних округів у Харкові. Був висуванцем від «Слуги народу». На момент обрання був громадянином України та Ізраїлю. За його словами, служив у ЦАХАЛ.

Однак до обрання народним депутатом — у 2018 і 2019 роках — Куницький щонайменше 4 рази відвідав Росію, яка на той час вже декілька років як вела війну на Донбасі та окупувала Крим. Також Куницький відвідував окупований Крим. Там, у розмові з російськими інспекторами дорожнього руху, він заявляв, що «Крим — це Росія».

6 грудня журналісти «Схем» опублікували розслідування про те, що Куницький влітку отримав погодження Верховної Ради на п’ятиденний виїзд у відрядження, але пробув за кордоном майже три тижні. Зокрема, за даними журналістів, Куницького бачили у Флориді, де мешкає Ніконов, який виїхав з України за три місяці до повномасштабної війни.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності