• Головна
  • Україна
  • Нардеп від «Слуги народу» пропонує скоротити соцвиплати через брак грошей

Нардеп від «Слуги народу» пропонує скоротити соцвиплати через брак грошей

Нардеп Дмитро Наталуха висловився за скорочення соцвиплат, скриншот з відео

Дмитро Наталуха визнав, що зниження соціальних гарантій — це порушення Конституції, але зазначив, що такі соцгарантії — це «радянський спадок», який «закарбувався в Конституції»

Система соціальної допомоги в Україні є частиною «радянського спадку» й має бути переглянута з огляду на нестачу коштів в умовах війни, заявив народний депутат від «Слуги народу», голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

«Я вважаю, якісь соціальні послуги держава має продовжувати надавати, але обсяг їх... напевно має бути скорочений. І, мені здається, в умовах і дефіциту бюджету, і зниження допомоги ми, напевно, будемо переглядати це. Тобто має бути створена інша, збалансованіша система, яка враховує нові реалії, а не реалії 80-90-х років», — сказав Наталуха в інтерв’ю «Укрінформу», опублікованому в п’ятницю, 16 лютого.

Водночас він визнав, що зменшення соціальних гарантій суперечить Конституції і може викликати несприйняття громадян.

"Це радянський спадок. Він закарбувався у Конституції, на жаль, де чорним по білому написано, що Україна – це соціальна держава, і купа соціальних гарантій. Перше, що нам розкажуть з вами, – що ми діємо неконституційно, забираючи соціальні права громадян", – сказав Наталуха.

Додамо, що у січні міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону пояснювала, що Україна має резерв грошей, який дозволить вчасно здійснювати соціальні виплати населенню незалежно від рішення щодо фінансової допомоги з боку ЄС та інших міжнародних партнерів. Вона пояснила, що витрати держави на виплати пенсій за віком покриває сплата єдиного соціального внеску. Водночас інші соціальні видатки залежать від міжнародної допомоги.

Тоді ж Жолнович сказала, що наприкінці листопада 2023 року було ухвалено угоду зі Світовим банком за підтримки уряду Японії на 1,2 мільярда доларів. За її словами, ці гроші якраз чітко йдуть на допомогу найвразливішим категоріям населення. Жолнович пояснила, що з цих грошей було виплачено допомогу громадянам у грудні, січні. Передбачалося, що з них також буде покрито соцвиплати в лютому та березні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності