• Головна
  • Україна
  • Депутатка Херсонської облради допомагала окупантам відкривати військові шпиталі

Депутатка Херсонської облради допомагала окупантам відкривати військові шпиталі

Фото СБУ

Світлану Межерицьку затримали під час спроби втекти до Криму

Служба безпеки України затримала за колабораціонізм чинну депутатку Херсонської облради під час того, як вона під вигаданим ім’ям намагалася втекти до Криму. СБУ не називає імені депутатки, але місцеве видання «Мост» пише, що йдеться про Світлану Межерицьку.

За інформацією СБУ, опублікованою в середу, 13 березня, після окупації Херсона депутатка підтримала російських загарбників та запропонувала їм свою допомогу у війні проти України. За особистої протекції окупаційного голови Херсонщини Володимира Сальдо, колаборантку призначили керівницею так званого «управління охорони здоров’я» у складі місцевої окупаційної адміністрації. На цій посаді вона організовувала переобладнання захоплених лікарень під військові шпиталі для поранених росіян. Крім того, депутатка займалась постачанням медпрепаратів для російських військ та окупаційних органів Росії.

Як стверджує СБУ, Для конспірації колаборантка обрала собі псевдонім, який використовувала під час «оформлення» до псевдоустанови та у подальшій підривній діяльності на користь Росії. Після звільнення Херсона жінка заховалася в Херсоні, сподіваючись уникнути правосуддя, позиціонуючи себе «поза політикою». Через певний час вона планувала втекти до тимчасово окупованого Криму під вигаданим ім’ям. Однак її затримали працівники СБУ.

Жінку підозрюють у колабораційній діяльності, добровільному зайнятті посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території. Наразі депутатка перебуває під вартою. Їй загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Хто така Світлана Межерицька, яка працювала на окупантів

Світлана Межерицька народилася 7 грудня 1966 року в Шепетівці на Хмельниччині. Має вищу освіту. Працювала головним лікарем Херсонської міської шкірно-венерологічної поліклініки. У 2010 році Межерицька обралась до Херсонської міської ради від Комуністичної партії України. Була членкинею комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення.

У 2012 році її призначили головою управління охорони здоров’я Херсонської міської ради. У 2015 році Світлана Межерицька балотувалась до Херсонської міськради від партії «Наш край». У 2020 році вона обралась до Херсонської обласної ради від партії «Наш край». У тому ж році Межерицька балотувалась до Херсонської міської ради від цієї ж партії. Як зазначає «Мост», вона завжди була близькою до теперішнього першого заступника голови окупаційного уряду Херсонської області Віталія Булюка.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності