• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові СБУ затримала колаборанта, який допомагав катувати українців на Запоріжжі

У Львові СБУ затримала колаборанта, який допомагав катувати українців на Запоріжжі

У Львові СБУ затримала колаборанта, який допомагав катувати українців на Запоріжжі
Фото: Служба безпеки України

Злочинець планував виїхати з Львівщини до однієї з країн ЄС

У Львові правоохоронці затримали колаборанта, який допомагав росіянам на Запоріжжі викрадати та катувати українців. Чоловік втік на Львівщину, щоб виїхати звідси до Європи. Наразі його тримають під вартою, повідомила пресслужба СБУ у четвер, 8 лютого.

За даними правоохоронців, мешканець Василівського району Запорізької області під час окупації регіону у червні 2022 року погодився на співпрацю з росіянами. Колаборант почав працювати у райвідділі поліції, який організували окупанти, на посаді дільничного відділу у справах неповнолітніх. На цій посаді злочинець мав допомагати окупантам придушувати український спротив.

«Для цього зловмисника включили до складу каральних загонів, які викрадали місцевих жителів прямо посеред вулиці або з власних осель. Потім окупанти відвозили людей до російських катівень, де піддавали жорстоким тортурам, у тому числі з використанням електричного струму», — розповіли у Службі безпеки.

Колаборант також допомагав росіянам грабувати місцевих жителів. Разом вони вдиралися до помешкань, виправдовуючи свої дії обшуком, та викрадали звідти гроші, одяг, техніку тощо. Крім того, він долучався до охорони окупаційних виборчих комітетів під час псевдореферендуму.

«Однак наприкінці 2023 року зловмисник виїхав до Львова як внутрішньо переміщена особа з тимчасово окупованої території на півдні України. У місті чоловік оселився у своїх родичів і готувався нелегально перетнути кордон у напрямку сусідніх країн ЄС», — додали в СБУ.

У Львові злочинця затримали правоохоронці. Йому повідомили про підозру у колабораціонізмі. Наразі чоловік перебуває під вартою, йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності