• Головна
  • Україна
  • У Херсоні затримали колаборантку, яка під час окупації змушувала пільговиків отримувати російські паспорти

У Херсоні затримали колаборантку, яка під час окупації змушувала пільговиків отримувати російські паспорти

Фото: СБУ

Жінці загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна

Працівники Служби безпеки України затримали у Херсоні колаборантку, яка під час окупації міста змушувала пільговиків отримувати російські паспорти, погрожуючи скасувати соціальні виплати. Про це повідомила СБУ, у середу, 10 січня.

За даними правоохоронців, жінка працювала в одному з міських управлінь праці та соціального захисту населення. У липні 2022 року російські загарбники запропонували їй увійти до місцевої окупаційної адміністрації, на що та відразу погодилась.

Відтак колаборантка увійшла до керівного складу так званого “Управління праці та соцзахисту РФ”. На цій посаді вона виконувала завдання окупаційної влади щодо примусової інтеграції нормативно-правової бази регіону під стандарти російського законодавства. Серед іншого, жінка організовувала виплату соціальної допомоги лише в рублях.

Також колаборантка змушувала місцевих жителів оформлювати російське громадянство, а в разі відмови — погрожувала скасувати будь-які соціальні виплати. Найбільше від дій зловмисниці потерпали самотні люди похилого віку, люди з інвалідністю та інші пільговики.

Після звільнення Херсона жінка залишилась у місті та змінила місце проживання, аби уникнути правосуддя. Утім, співробітники СБУ викрили колаборантку, встановили її місцеперебування й затримали.

Злочинниці повідомили про підозру за колабораційну діяльність. Наразі жінка перебуває під вартою, їй загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.. Розслідування триває.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності