• Головна
  • Україна
  • Скільки коштуватиме вища освіта у 2024 році та кому видаватимуть гранти

Скільки коштуватиме вища освіта у 2024 році та кому видаватимуть гранти

Скільки коштуватиме вища освіта у 2024 році та кому видаватимуть гранти

За новою грантовою системою держава платитиме за вступників від 15% до 100% вартості навчання

У 2024 році Міністерство освіти та науки планує замінити бюджетну форму навчання грантовою системою. Таким чином держава оплачуватиме вступникам від 15% до 100% вартості навчання. Розмір грантів для абітурієнтів залежатиме від їхніх результатів на НМТ. Прогноз середньої вартості одного року навчання в університеті склала освітня платформа Education.ua.

Скільки коштуватиме навчання в університетах

За прогнозами освітнього порталу Education.ua, у 2024 році середня вартість одного року навчання у вищих навчальних закладах України може зрости приблизно на 10%, порівняно з 2023 роком. “У МОН передбачають, що у 2024 році ціна на навчання зростатиме. Враховуючи тенденцію останніх років, це не просто ймовірно, а очікувано — в попередні роки також фіксували зростання вартості навчання, наприклад, у 2021 році ціни виросли на 10 %, а у 2022 — на 7,2 %“, — зазначили у Education.ua. Таким чином, середня вартість одного року навчання може сягнути 25,8 тис. грн.

На скільки зросли ціни в популярних університетах

З 2022 по 2023 роки ціни за рік навчання у п’яти найпопулярніших в Україні університетах збільшились в середньому на 15%. При цьому найбільше вартість зросли у НТУУ “Київський політехнічний інститут імені І. Сікорського” — 29%, — та у НУ “Львівська політехніка“ — 20%. Найменший зріст цін спостерігали у Київському національному університеті імені Т. Шевченка — 4%, — та у Львівському національному університеті І. Франка — 7%. Якщо у 2024 році ціни на навчання у цих закладах зростуть у такому ж співвідношенні, як і минулого року, то середня вартість року освіти там складатиме близько 36,6 тис. грн.

Відповідно, значний ріст цін можна очікувати й для окремих спеціальностей, особливо коли йдеться про популярні напрями. Зокрема ціни на такі спеціальності, як “Інформаційні системи та технології“ та “Комп’ютерні науки“ за рік (з 2022 по 2023) зросли на 3,7 тис. грн. Вартість одного року на спеціальності “Медицина“ зросла на 4,6 тис. грн, а на “Дизайн“ — на 4,5 тис. грн. Спеціальністю, середня ціна на яку зросла найбільше є “Богослов’я“ — 13,5 тис. грн.

Кому видаватимуть гранти

Вступникам видаватимуть гранти від 15 тис. грн до 50 тис. грн на рік, і їхня сума залежатиме від результатів національного мультипредметного. Щоб претендувати навіть на мінімальну фінансову підтримку від держави, випускникам необхідно набрати щонайменше по 150 балів за два предмети з чотирьох, і чим вищі бали — тим більша сума гранту. На грант у 50 тис. грн, який мав би покривати повну вартість навчання, можуть претендувати лише ті вступники, які матимуть понад 195 балів за два з обраних предметів.

“Найменша сума гранту у 15 000 грн зможе покрити 58 % від прогнозованої середньої вартості року навчання в університетах у 25 840 грн. Цей відсоток більший, коли говоримо про спеціальності, потрібні державі, але які не популярні серед вступників. Наприклад, спеціальності галузей “Механічна інженерія”, “Електрична інженерія”, “Архітектура та будівництво” та інші. На ці спеціальності середня ціна року навчання коливається в межах 20 000 грн“, — розповіли в Education.ua.

Загалом така система зменшить кількість вступників, чиє навчання держава оплачуватиме повністю. Так у 2023 році з понад 250 тис. абітурієнтів на бюджетну форму навчання вступили близько 69,5 тис. Натомість максимальний грант змогли б отримати лише понад 400 випускників, які отримали понад 195 балів за НМТ з двох предметів того року. Решта вступників могли б розраховувати на часткову фінансову підтримку.

“Загалом аналітика показала, що грант у 15 000–50 000 грн зможе частково чи повністю покрити вартість одного року навчання у більшості українських вишів“, — додали в Education.ua.

У Міністерстві освіти і науки України зазначають, що така зміна має допомогти державі підтримувати фінансово більшу кількість вступників. У 2024 році МОН прагне видати гранти на навчання 60% абітурієнтів. “У нинішніх умовах економічного стану країни нам важливо, щоб більша кількість громадян отримала державну підтримку здобуття освіти. Це означає, що система яка передбачає, що меншість отримує повну підтримку, а більшість не отримує нічого, має відійти в минуле. Це — питання справедливості“, — прокоментував заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності