У двох закладах профтехосвіти Львівщини почали готувати операторів цивільних дронів

У двох закладах профтехосвіти Львівщини почали готувати операторів цивільних дронів

Почалося все з ініціативи Департаменту освіти і науки Львівської ОДА

У професійно-технічних училищах Львівщини, як і в профтехах деяких інших областей України, навчатимуть нової професії – “Оператор дистанційно керованих апаратів” або просто: оператор цивільного дрона. Про це 28 лютого повідомив начальник ЛОВА Максим Козицький.

Почалося все з ініціативи Департаменту освіти і науки Львівської ОДА. Ще у 2022 році ми запропонували таку ідею представництву ЄС у нашій державі і воно відгукнулося. Згодом Міністерство освіти і науки України погодило міжрегіональну робочу групу, яка напрацювала основу для нової професії. Зокрема вдалося створити три навчальні програми: первинна професійна підготовка, курсова підготовка та гурткова робота”, — зазначив очільник області.

Першими професію оператора дронів взялися запроваджувати профтехи Львівщини та Дніпропетровщини. Згодом долучилися ще пʼять навчальних закладів у Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Чернігівській областях. Представництво ЄС закупило 28 дронів та організувало навчання для 14 викладачів, які тепер передають знання студентам. У Львівській області цю професію у комплексі з іншими уже можна здобути у двох закладах профтехосвіти. У планах — навчання студентів на операторів цивільних дронів ще у трьох закладах професійно-технічної освіти Львівщини.

Оператор цивільного дрона – вкрай важлива та актуальна спеціальність, адже люди вмітимуть керувати безпілотниками для розмінування територій; оцінки збитків, яких інфраструктурі та екосистемі завдала війна; моніторингу стану сільськогосподарських та лісових угідь; медійного висвітлення. І це ще далеко не повний перелік можливостей. Дякую МОН та представництву ЄС в Україні за підтримку дійсно важливих освітніх змін”, — наголосив Максим Козицький.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності