• Головна
  • Новини Львівщини
  • Андрій Годик: Депутати мають підтримати передачу закладів профтехосвіти в комунальну власність

Андрій Годик: Депутати мають підтримати передачу закладів профтехосвіти в комунальну власність

Андрій Годик: Депутати мають підтримати передачу закладів профтехосвіти в комунальну власність

Саме обласна влада формує регіональне замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів

У вівторок, 6 лютого, депутати Львівської обласної ради на сесії голосуватимуть за передачу державних закладів професійно-технічної освіти з державної в обласну комунальну власність. Водночас рішення про передачу закладів профтехосвіти вже прийняті урядом. Про це 5 лютого написав на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик.

Передача закладів профтехосвіти у власність територіальних громад — це одне із базових завдань Концепції реалізації державної політики у сфері профтехосвіти на період до 2027 року. Її схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України у червні 2019 року, наголошує Андрій Годик.

“Обласна влада розвиває професійно-технічну освіту не залежно від політичної доцільності, а системно, відповідно до “Стратегічного плану розвитку системи професійної (професійно-технічної) освіти Львівської області до 2027 року”, напрацьованому спільно з EU4Skills у 2021 році”, — йдеться у повідомленні.

Саме обласна влада формує регіональне замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів. Після рішення про передачу закладів додаткове фінансове навантаження на обласний бюджет 2024 року не виникне”, — зауважує Андрій Годик.

Андрій Годик також зазначив, що поки не внесуть зміни в законодавство, утримання 9 закладів профтехосвіти, які розташовані у Львові, забезпечуватиме Львівська міська рада.

“Заяви представників Львівської міської ради (і навіть проєкти рішень виконкому ЛМР) про відсутність фінансування 9 закладів, які знаходяться в місті Львові, у випадку передачі із державної в обласну комунальну власність, виглядають як емоційний шантаж. Поки не внесуть зміни в законодавство, зокрема в ст. 89 Бюджетного кодексу України, утримання цих закладів в будь-якому випадку забезпечуватиме ЛМР ”,— зазначив Андрій Годик.

Якщо наміри Львівської міської ради щодо виділення 500 мільйонів на підтримку професійно-технічної освіти є щирими, то фінансування все ж таки буде. Бо не має значення — фінансувати державний заклад професійно-технічної освіти чи комунальний, в підсумку — це створення умов для майбутнього дітей”, — резюмував перший заступник голови Львівської обласної військової адміністрації.

Він також висловив сподівання, що депутати обласної ради “підтримають законодавчо визначений процес та проголосують за зняття “тягаря” управління закладами професійно-технічної освіти з чиновників міської ради”.

Нагадаємо, заступник голови ЛОВА Олександр Кулепін на брифінгу 5 лютого закликав владу Львова не боятися передачі закладів профтехосвіти у власність області. Він запевнив, що після передачі училищ у комунальну власність вони отримають більше можливостей для розвитку.

Раніше передачу закладів професійної освіти LVIV.MEDIA прокоментував в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод. За словами Холода, їх передача дозволить області краще контролювати якість викладання. Наразі у Львівській області є 48 закладів державної власності, які підлягають передачі в управління Львівської обласної ради.

Також передачу училищ у комунальну власність Львівщини прокоментував перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Він свою незгоду з намірами обласної ради та заявив, що “Львівська міська рада буде повністю усунена від будь-якої можливості формувати потребу та здійснювати управління профтехами на території Львова”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності