Львівщина першою в Україні сформувала мережу академічних ліцеїв

Львівщина першою в Україні сформувала мережу академічних ліцеїв
Фото: Львівська обласна військова адміністрація

В академічних ліцеях готуватимуть школярів до вступу у вищі навчальні заклади

Львівщина першою в Україні сформувала мережу академічних ліцеїв, які готуватимуть дітей до вступу у виші. До мережі увійдуть 100 навчальних закладів по всій області, близько десяти з яких уже працюють. Повністю мережа запрацює до 2027 року, повідомила пресслужба Львівської обласної держадміністрації у середу, 6 березня.

“Відповідно до закону про повну загальну середню освіту, з 2027 року в Україні працюватимуть ліцеї та гімназії. Гімназії — це заклади, в яких діти навчатимуться до дев’ятого класу. Зараз ми їх називаємо “базова школа“. Ліцеї ж поділятимуться на два види. Перший — це академічні, які матимуть щонайменше три профілі. А другий — це професійні, тобто ті, які ми зараз називаємо закладами профтехосвіти”, — зазначив директор департаменту освіти й науки Львівщини Олег Паска в розмові з журналістами LVIV.MEDIA.

Особливістю академічних ліцеїв є те, що вони готуватимуть підлітків безпосередньо до вступу у вищі навчальні заклади, які відповідатимуть обраному школярами профілю — математичному, фізичному, правовому, гуманітарному тощо. Професійні ліцеї ж готуватимуть ліцеїстів до роботи за обраною професією та до виходу на ринок праці.

Наразі ми працюємо над тим, щоб детально вивчити питання та погодити усі можливі профілі, які існуватимуть в ліцеях області. Це потрібно для того, щоб не сталося так, що в області зникнуть профілі, які можуть стати базою для команд науковців, які забезпечують Україні лідерство у світі за певними напрямками“, — розповів Олег Паска.

Крім того, директор департаменту освіти й науки Львівщини зазначив, що до повноцінного запуску роботи мережі академічних ліцеїв у Департаменті освіти й науки планують сформувати загальні плани навчання на кожному з академічних профілів, а також розробити алгоритми узгодження навчання в академічних ліцеях з особливостями роботи закладів вищої освіти.

У Львівській області буде 14 академічних ліцеїв III рівня — там навчатимуться лише учні десятих, одинадцятих та дванадцятих класів, — та 15 ліцеїв II-III рівня, тобто з п’ятого по дванадцятий клас. Ще 68 ліцеїв окрім II та III рівнів включатимуть ще й початкові класи. Вони будуть розташовані переважно у селах, де немає можливості відкрити ліцеї лише для старшокласників.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності