• Головна
  • Україна
  • Українські аграрії привезли до кордону з Польщею знищену внаслідок війни техніку

Українські аграрії привезли до кордону з Польщею знищену внаслідок війни техніку

Знищена сільськогосподарська техніка. Скриншот із відео

Такою акцією українські фермери хочуть закликати поляків до діалогу

У п’ятницю, 23 лютого, на пункт пропуску "Краківець-Корчова" українські аграрії привезли сільськогосподарську техніку, знищену внаслідок війни, повідомило “Суспільне”. Техніку фермери привезли у відповідь на протести польських фермерів.

Знищену техніку до кордону із Польщею привезли учасники Всеукраїнської аграрної ради. Учасники ВАР закликають поляків до діалогу та єдності.

«Наша мета – показати польським колегам умови, в яких ми працюємо вже два роки. Техніка наших аграріїв, яку ми привезли з різних регіонів України, була знищена російськими загарбниками. Вона була підірвана на українських полях, обстріляна артилерією, спалена окупантами. За кожним комбайном чи трактором стоїть трагічна історія господарства, часом – з людськими втратами. Ми платимо надвисоку ціну за кожну зернину», — прокоментував голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун.

У ВАР зазначили, що за два роки повномасштабної війни росіяни знищили сільськогосподарську техніку на 5,8 млрд доларів. Внаслідок бойових дій частково або повністю пошкоджено близько 181 тис. техніки та устаткування.

«Ми розуміємо, що становище польських аграріїв є важким, але не Україна в цьому винна. Російський експорт зерна до Європи, за підрахунками польських колег, у другому півріччі 2023 року щомісяця збільшувався на 23%, в той час, як український експорт зерна впав на 13%», — наголосив очільник ВАР.

Нагадаємо, у понеділок, 20 лютого, українські перевізники почали мирну акцію протесту у відповідь на блокування поляками пунктів пропуску. Акція триватиме до 15 березня, або ж поки польські мітингувальники не розблокують пункти. Відомо, що вранці 23 лютого у Польщі на залізничній станції «Дорогуськ» невідомі відкрили три українські зерновози з ріпаком.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності