• Головна
  • Україна
  • Зеленський запропонував Дуді й Туску зустрітися на українсько-польському кордоні

Зеленський запропонував Дуді й Туску зустрітися на українсько-польському кордоні

Володимир Зеленський записав екстрене відеозвернення через загострення протестів на польсько-українському кордоні, фото ОП

Президент України доручив уряду до 24 лютого працювати на кордоні

Президент України Володимир Зеленський запропонував польському президенту Анджею Дуді та прем'єр-міністру Дональду Туску зустрітися на кордоні з Україною. Там також будуть представники українського уряду.

«Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. І я прошу тебе, Дональде, пане премʼєр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не маємо це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити», — сказав Зеленський у екстреному відеозверненні в середу, 21 лютого.

Водночас президент України також хоче залучити до цієї зустрічі Єврокомісію та повідомив, що також готовий приїхати на українсько-польський кордон.

«Я готовий бути також на кордоні разом із нашим урядом. І я хочу звернутися зараз до Єврокомісії: треба зберегти єдність у Європі. Це фундаментальний інтерес Євросоюзу. Тому Україна звертається до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь представник Єврокомісії», — сказав Зеленський.

Президент повідомив, що на кордон, зокрема, виїхав голова уряду Денис Шмигаль і міністр оборони Рустем Умєров, оскільки протести призвели до проблем з постачанням в Україну військової допомоги.

Також Зеленський наголосив на тому, що у протестах польських фермерів — «значно більше політики, аніж економіки». Зокрема, він згадав про висипання збіжжя з вантажного вагона й нагадав, що Україна вже кілька місяців не постачає до Польщі зерно.

«Зараз немає жодного погодження на експорт у Польщу зерна з України. Хоч це для українських виробників очевидно невигідно, але ми дотримуємося цього, бо відносини з Польщею для нас — безумовний пріоритет національної безпеки. Наше партнерство — України та Польщі — це захист національної безпеки — і нашої, і вашої», — додав Зеленський.

Він також наголосив, що Україна завжди памʼятатиме польський вибір, зроблений 24 лютого у відповідь на російське вторгнення. «Мільйони поляків були й залишаються з нами — і серцем, і справою. І я вдячний їм усім. І я вдячний усім зараз, хто не мовчить і підтримує справедливе рішення заради наших спільних інтересів», — сказав президент України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності