• Головна
  • Світ
  • Поляки висипали зерно з вантажного вагона поблизу кордону з Україною та перекрили залізницю

Поляки висипали зерно з вантажного вагона поблизу кордону з Україною та перекрили залізницю

Польські фермери, які блокують кордон з Україною, висипали збіжжя з вагона на ПП «Медика», фото Ірини Мочульської/Суспільне Львів

Інцидент стався на залізниці поблизу пункту пропуску «Шегині — Медика»

Польські фермери у вівторок, 20 лютого, перекрили залізницю поблизу пункту пропуску «Медика — Шегині». Там вони висипали зерно з вантажного вагона, повідомили «Суспільне» і «Радіо Свобода».

Як повідомило «Радіо Свобода», польські протестувальники біля кордону відкрили вантажний контейнер із сільськогосподарською продукцією й вона висипалась на колію. Нагадаємо, подібну провокацію фермери вчинили 11 лютого, коли розрізали болгаркою три українські вантажівки й висипали звідти зерно.

За інформацією «Радіо Свобода», протестувальники перекривали залізничну колію близько 15 хвилин, потім знову повернулися на трасу, де перекривають рух вантажного транспорту. Також на місце інциденту приїхала поліція.

Зерно, яке поляки висипали на колію, прямувало до Німеччини транзитом через Польщу, повідомила «Укрзалізниця».

«“Укрзалізниця” чітко дотримується введеної у квітні 2023 року заборони на імпорт зернових вантажів до Польщі та лише перевозить транзитом ці вантажі територією сусідньої країни. Усі вагони на кордоні перевіряють контролюючі органи Польщі, їх опломбовують. Це унеможливлює потрапляння українського зерна на ринок Польщі», — йдеться у повідомленні.

«Укрзалізниця» вже повідомила про несанкціоноване втручання в її роботу польських залізничників та посольство України в Польщі. Крім того, компанія направила відповідне звернення до польських правоохоронних органів.

«Це реакція на наплив збіжжя з України. Це дуже погано. Люди в розпачі і не можуть стриматись. Ніхто цього не контролює: ні польська влада, ні українська», — прокоментував дії поляків співорганізатор протесту польських фермерів Роман Кондрув, якого процитувало «Суспільне».

За його словами, протестувальники висипають збіжжя «через емоції». «Не маємо впливу на людей, вони не можуть витримати і висипають. Ми є банкрутами, бо все звозять з України неконтрольовано», — додав співорганізатор протесту.

Нагадаємо, подібний інцидент вже стався під час протесту польських фермерів. 11 лютого на пункті пропуску «Дорогуськ — Ягодин» агресивні поляки розрізали болгаркою три українські вантажівки та висипали з них зерно. Згодом аграрний міністр Польщі Чеслав Сєкерський вибачився за дії фермерів та сказав, що вони пішли на такий крок з відчаю, бо не мають грошей на весняно-польові роботи.

19 лютого Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури заявило, що заяви поляків про перенасичення їхнього ринку українським зерном несправедливі, оскільки Україна здебільшого транспортує зерно морськими шляхами, а через Польщу в січні цього року пройшло 5% від усього транзитного зерна, яке експортує Україна.

Поляки блокують кордон з Україною з 9 лютого. Перед цим, з 6 листопада 2023 року, подібні акції влаштовували перевізники та фермери, але у січні всі блокади було знято. Блокаду кордону відновили як частину загальнонаціонального страйку фермерів, що триватиме в Польщі до 10 березня.

Поляки виступають проти імпорту зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України, вони також вимагають зупинити запровадження так званої «Зеленої угоди» — пакетом політичних ініціатив Єврокомісії з метою виводу Європейського Союзу на шлях екологічної трансформації з фінальною метою — досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Ці ініціативи передбачають запровадження нових біопрепаратів, генетично різноманітних систем, точного землеробства, нових методів селекції рослин, що, на думку протестувальників, підвищить вартість їхнього виробництва та зробить заняття фермерством абсолютно невигідним.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності