• Головна
  • Світ
  • Польський міністр вибачився перед українцями за висипане зерно

Польський міністр вибачився перед українцями за висипане зерно

Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський, фото з X

Чеслав Сєкерський заявив, що фермери у відчаї, бо не мають грошей на проведення весняних польових робіт

Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський вибачився перед українцями за дії фермерів, які 11 лютого розрізали причепи кількох українських вантажівок та висипали з них на землю зерно. Вибачення міністра опублікувала сторінка аграрного міністерства у X.

«Мушу визнати, що ситуація напружена. На мій погляд, це неправильна форма протесту, але її часто використовують фермери різних країн. На початку весняно-польових робіт фермери не мають грошей на купівлю добрив і засобів захисту рослин. Важко не зрозуміти їхнього відчаю», — сказано в коментарі Сєкерського.

«Від імені польських фермерів я перепрошую за такий акт відчаю і прошу розуміння їхньої виключно важкої ситуації», — додав міністр.

Він повідомив, що Польща проводить технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, і хоче визначити умови, які б обмежували приплив товарів, що порушують стабільність агропродовольчих ринків.

Раніше заступник Сєкерського Міхал Колодзейчак заявив, що Польща впровадить перевірку абсолютно всього українського зерна, яке надходить туди як сухопутними, так і морськими шляхами. Перевірка стосуватиметься також зерна, яке йде через Польщу транзитом. ЧПольський чиновник пояснив це тим, що якщо зерно відправляють транзитом до Німеччини, але воно не відповідає потрібним вимогам, то далі воно повертається до Польщі, але вже за європейськими цінами.

Нагадаємо, що станом на ранок 13 лютого кордон України з Польщею заблокований для вантажівок на п’ятьох контрольно-пропускних пунктах: «Ягодин — Дорогуськ», «Рава-Руська — Гребенне», «Шегині — Медика», «Зосін — Устилуг» та «Долгобичув — Угринів». Блокування є частиною загальнонаціонального страйку польських фермерів, який триватиме до 10 березня.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності