• Головна
  • Світ
  • Польща впровадить обов’язкову перевірку всього українського зерна

Польща впровадить обов’язкову перевірку всього українського зерна

Протест польських фермерів, Пултуск, Польща, 24 січня 2024, фото Наталії Волосацької / «Радіо Свобода»

Поляки перевірятимуть усе зерно, яке йде транзитом через Польщу

Польща збирається ввести обов’язкову перевірку всього українського зерна, що потрапляє в країну транзитом, заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

Посадовець заявив, що нинішні процедури перевірки українського зерна «заслуговують осуду», і що він «не довіряє жодному експортеру чи імпортеру з-за кордону». Тому, за його словами, перевірятимуть усе українське зерно — як на сухопутному кордоні, так і в морських портах, повідомила агенція PAP.

«Сьогодні будуть чіткі вказівки, що ми будемо перевіряти все зерно на кордоні, яке підлягає опломбуванню, експорту і є транзитним», — заявив Колодзейчак.

За словами посадовця, коли таке зерно потрапляє, наприклад, до Німеччини, і після експертизи воно виявляється неякісним, то у «99% воно повертається до Польщі» за європейськими цінами. Він також зазначив, що особисто планує лобіювати посилення контролю і не має наміру співпрацювати з тими посадовцями, які виступатимуть проти нововведення, адже це питання «бути чи не бути Польщею».

Нагадаємо, з 9 лютого польські фермери почали загальнонаціональний страйк, у рамках якого, зокрема, почали блокувати рух вантажівок на пунктах пропуску на кордоні з Україною. 11 лютого у польському Дорогуську, що на кордоні з Україною, після оформлення до Польщі в’їхали три вантажівки, якими керували громадяни України. Учасники протесту, польські фермери, заблокували їм рух. В один момент вони відкрили причепи, розрізавши їх болгаркою, через що частина зерна висипалася на дорогу. На інцидент вже відреагували українські дипломати. Як писав портал farmer.pl, аграрії нібито відібрали проби висипаного зерна та планують передати їх на дослідження на вміст заборонених речовин.

Кордон України з Польщею наразі заблокований для вантажівок на п’ятьох контрольно-пропускних пунктах: «Ягодин — Дорогуськ», «Рава-Руська — Гребенне», «Шегині — Медика», «Зосін — Устилуг» та «Долгобичув — Угринів».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності