• Головна
  • Економіка
  • Польські фермери на місяць перекриють пункт пропуску “Дорогуськ — Ягодин”

Польські фермери на місяць перекриють пункт пропуску “Дорогуськ — Ягодин”

Фото: Polskie Radio

Страйк розпочнеться 9 лютого близько 11:00

Від п’ятниці, 9 лютого, польські фермери на місяць перекриють дорогу до пункту пропуску з Україною “Дорогуськ — Ягодин”. Державна митна служба України попередила, що страйкарі збираються перекрити дорогу.

Загальний страйк, організований профспілкою незалежних фермерів “Солідарність”, розпочнеться в пунктах пропуску на польсько-українському кордоні вранці п’ятниці, 9 лютого, близько 11:00. Акцію протесту погодила місцева влада, тож вона триватиме місяць — до 9 березня 2024 року.

Раніше фермери заявляли, що причиною страйку є рішення Єврокомісії щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України та пасивність польського уряду. Ідеться про продовження торговельної угоди Європейського Союзу з Україною до червня 2025 року. Ця угода передбачає безмитне ввезення до країн ЄС низки товарів, а саме сільськогосподарської та харчової продукції.

“Протестувальники мають намір пропускати всі автобуси та по одній вантажівці в обох напрямках протягом години. Також безперешкодно пропускатимуть гуманітарну допомогу та цистерни з паливом на вʼїзд в Україну“, — попередили міжнародних перевізників у Державній митній службі України.

До слова, нещодавно уряд Польщі анонсував посилення контролю сільськогосподарської продукції, яку ввозять з України. Для цього представники польського Міністерства сільського господарства почали інспектувати прикордонні пункти та наглядати за перевірками товарів.

Нагадаємо, 24 січня польські фермери вже проводили загальнонаціональний страйк і виводили свою техніку на дороги. До цього, з 6 листопада кордон з Україною блокували польські перевізники, які у січні призупинили блокаду до березня. За цей час уряд має виконати їхні вимоги.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності