• Головна
  • Україна
  • Українські перевізники заблокували для польських фур пункт пропуску «Ягодин»

Українські перевізники заблокували для польських фур пункт пропуску «Ягодин»

Українські перевізники дають дзеркальну відповідь польським фермерам, фото «Суспільне Луцьк»

Перевізники планують зупиняти автомобілі поляків та перевіряти їхній товар і документи

У четвер, 15 лютого біля міжнародного пункту пропуску «Ягодин — Дорогуськ» розпочалася мирна акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів. На кордон вже приїхала колона з 15 вантажівок українських перевізників і орієнтовно 20 легкових автомобілів.

Як повідомило «Суспільне», на Ягодині акція протесту стартувала орієнтовно об 11:00. На місці проведення акції чергують правоохоронці. На вантажівках водії розмістили плакати із написами українською, польською й англійською мовами.

Українські перевізники і водії, які долучилися до акції протесту, планують зупиняти й перешкоджати руху Україною водіям польських вантажівок, які об'їжджають на пункті пропуску «Дорогуськ — Ягодин» загальну чергу. Як повідомив речник громадської організації «Перевізники західного регіону» Богдан Коваль, мітингувальники вже затримали першу вантажівку на польській реєстрації. З його слів, учасники акції протесту планують забороняти йому проїзд впродовж години. Згодом обіцяють дозволити рух.

Як повідомило «Радіо Свобода», загалом у протесті мають взяти участь до 50 вантажівок. Вони не мають наміру перекривати рух на пункті пропуску «Ягодин», адже основний лозунг мирного протесту – «Вільний рух – перемога обох сторін». Однак перевізники таки обіцяють створити труднощі для польських водіїв, які будуть в’їжджати в Україну.

«Ми так само страждаємо і вони страждають. Але до чого тут перевізники? Ми виконуємо роботу. Зараз війна йде і ми для військових перевозимо вантажі, але нам цього зараз не дають. Нас затискають з одного і другого боку — з одного боку Росія, а з другого — кордони перекриті. Ми хочемо провести мирну акцію, хочемо показати, що ми теж можемо перекрити кордон для їхніх перевізників», — сказав перевізник на ім’я Валерій.

Учасники акції українських перевізників закликають польських фермерів припинити блокаду кордону. Як довго триватиме акція наразі невідомо. Попередньо українські перевізники планують перебувати на кордоні до 10 березня. Представник перевізників Віталій Коценко в ефірі телемарафону сказав, що українські водії будуть повністю віддзеркалювати дії поляків — затримувати фури для перевірки документів і товарів.

Польські фермери й перевізники блокують пункти пропуску на кордоні з Україною з листопада минулого року (з деякими перервами). Вони вимагають субсидій, зупинити експорт дешевої української продукції, а також повернути систему дозволів для українських перевізників. Уряд Польщі також лобіював останній пункт, тобто відмінити транспортний безвіз.

9 лютого польські фермери почали великий страйк, який триватиме до березня. Блокування кордонів з Україною — це частина цього страйку. Водночас на 20 лютого вони анонсували блокаду всіх пунктів пропуску з Україною.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності