• Головна
  • Україна
  • Керівника департаменту Міноборони України відсторонили від обов’язків

Керівника департаменту Міноборони України відсторонили від обов’язків

Керівника департаменту Міноборони України відсторонили від обов’язків

Посадовця звільнили через підозру в спробі привласнення грошей з державного бюджету

Керівника департаменту Міноборони України Тоомаса Нахкура відсторонили від виконання службових обов’язків. У міністерстві зазначають, що відсторонення пов’язане з підозрою у кримінальному провадженні, яку посадовцю оголосили 27 січня. Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони України у п’ятницю, 2 лютого.

“Рішенням Міністра оборони України Рустема Умєрова від 1 лютого 2024 року, за клопотанням заступника Міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Тоомас Нахкур відсторонений від виконання службових обов’язків”, — написали у Міноборони.

Причиною відсторонення Тоомаса Нахкура від посади у міністерстві називають підозру, яку йому вручили 27 січня. Експосадовця підозрюють у спробі привласнити 1,5 млрд грн з державного бюджету. Ці гроші Міноборони виділило на закупівлю мінометних снарядів для ЗСУ.

Окрім Тоомаса Нахкура підозру також оголосили колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони — Олександру Лієву. За даними СБУ, у серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю партії мінометних снарядів з компанією “Львівський арсенал”, підконтрольною Тоомасові Нахкуру.

“Після одержання платні за контрактом менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну. Однак та не відправила жодного артснаряда до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах. Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків”, — розповіли у Службі безпеки України.

Після розкриття злочинної схеми правоохоронці здобули вдосталь доказів, щоб суд арештував вкрадені гроші. 25 січня Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив, що 1,5 млрд повернули Міністерству оборони.

Доповнено о 18:33. Вищий антикорпупційний суд обрав Тоомасу Нахкуру запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, повідомив Центр протидії корупції у п’ятницю. “На посадовця поклали низку обов'язків, зокрема здачу паспортів для виїзду за кордон та носіння електронного браслета. Водночас слідча суддя відмовила у задоволенні клопотання в частині застосування тримання під вартою з альтернативною заставою у понад 268 млн грн, про що просив прокурор.”, — ідеться у повідомленні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності