• Головна
  • Україна
  • В Україні введуть електронний реєстр військовозобов’язаних

В Україні введуть електронний реєстр військовозобов’язаних

В Україні введуть електронний реєстр військовозобов’язаних

Народні депутати прийняли закон про цифровізацію Збройних сил України

Народні депутати прийняли закон, який зокрема дозволить створити єдиний державний реєстр військовослужбовців ЗСУ та військовозобов’язаних. Також він передбачає цифровізацію низки послуг для військових, зокрема отримання посвідчення учасника бойових дій, повідомили у Міноборони України у вівторок, 16 січня.

16 січня Народний депутат України Ярослав Железняк повідомив, що у Верховній Раді остаточно прийняли закон #10062, який стосується цифровізації Збройних сил України. Зокрема закон передбачає вдосконалення та запуск Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. На порталі єдиного реєстру міститимуться особисті та службові дані громадян, які отримуватимуть через взаємодію з іншими базами даних та державними органами. 

У фінальному варіанті закону розшили перелік персональних даних, які міститимуться в реєстрі. Зокрема, у перелік додали контактну інформацію, а саме номер мобільного та адресу електронної пошти, інформацію про адміністративні правопорушення за статтями про ухилення від мобілізації, відомості про володіння іноземними мовами, дозволи на керування транспортними засобами, володіння зброєю та інше.

Також згідно з законом, низку послуг для військовослужбовців після введення порталу можна буде отримати в онлайн-форматі. Зокрема онлайн можна буде отримати довідку учасника бойових дій.

Крім того, у Міністерстві оборони України зазначають, що закон допоможе вивільнити засоби ППО, які захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів, натомість цей ресурс буде використовуватись для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури. Це стане можливим завдяки тому, що Україна зможе розмістити свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО та посилити кіберзахист своїх баз даних.

Також закон допоможе прискорити та розширити доступ Сил оборони України до розвідданих союзників, та оптимізувати розробку та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності