• Головна
  • Україна
  • Екснардепу, підозрюваному у заволодінні понад 300 млн грн Міноборони, суд призначив домашній арешт

Екснардепу, підозрюваному у заволодінні понад 300 млн грн Міноборони, суд призначив домашній арешт

Екснардепу, підозрюваному у заволодінні понад 300 млн грн Міноборони, суд призначив домашній арешт

Прокурор САП просив взяти екснардепа під варту з альтернативою заставою у 134 млн грн

Слідчий суддя ВАКС Олег Ткаченко призначив екснардепу Максиму Микитасю цілодобовий домашній арешт. Микитася підозрюють у заволодінні коштами Міноборони під час виконання підряду на будівництво складів на суму понад 307 млн грн. Прокурор САП просив взяти екснардепа під варту з альтернативою заставою у 134 млн грн. Про це 6 листопада повідомляє Центр протидії корупції.

Колишньому народному депутату VIII скликання Максиму Микитасю Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 25 жовтня оголосили про підозру в заволодінні коштами Міністерства оборони на суму понад 307 мільйонів гривень. Підозру водночас оголосили ще декільком інших особам.

Слідство встановило, що у 2018 році Міноборони уклало з підконтрольними народному депутату компаніями контракти на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет та боєприпасів Збройних сил України на загальну суму орієнтовно 3 мільярди гривень.

"Частиною цих коштів нардеп планував заволодіти. Проте, зробити це йому заважали законодавчі обмеження, які дозволяли МО сплачувати аванс у сумі лише 30% від річного обсягу робіт. З метою реалізації злочинного наміру нардеп та його помічник шляхом залучення службових осіб вищого та старшого офіцерського складу ЗСУ забезпечили прийняття змін до постанов Кабміну, які дозволяли перерахування авансу на будівництво у розмірі 80% від загальної вартості контрактів", — йдеться у повідомленні.

Тож протягом листопада-грудня 2018 року на рахунки підконтрольного депутату товариства Міністерства оборони перерахувало понад 307 мільйонів гривень. "Утім, будівництво об'єкта, який мав би підсилити обороноздатність країни, фактично не розпочали, а виділені кошти вивели на рахунки інших підконтрольних компаній", — пояснили в НАБУ.

Дії підозрюваних кваліфікували за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 ККУ. Тоді вирішували питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Додамо, що Микитася також підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму 81 мільйоні гривень, про це пише Суспільне. Зокрема, ще на початку 2000-х років його компанія-забудовник отримала земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва, в обмін на 50 квартир і 30 паркомісць у новозбудованому ЖК для Нацгвардії. Проте у 2016-2017 роках Нацгвардія і компанія-забудовник підписали додатковий договір, згідно з яким військові отримали 65 квартир у будинку, але не у центрі столиці, а на околиці Києва.

Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири, що їх мала отримати Нацгвардія. 4 жовтня 2019 року Вищий антикорупційний суд обрав Микитасю запобіжний захід у вигляді застави в сумі 5,5 мільйона гривень. 22 жовтня 2019 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заарештувала Микитася до 14 листопада і збільшила заставу як альтернативу з 5,5 до 80 мільйонів гривень. 25 жовтня 2019 року за екснардепа внесли заставу, а 24 грудня йому продовжили запобіжний захід до 14 лютого 2020 року. 29 грудня 2020 року Національна поліція заявила, що Максиму Микитасю повідомили про підозру у викраденні юриста з Києва та вимаганні. 1 грудня 2021 року детективи НАБУ повідомили про підозру у вчиненні нового злочину Микитасю. Він підозрюється у наданні хабаря за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності