• Головна
  • Світ
  • Російські крилаті ракети Х-101 стали вдвічі небезпечнішими

Російські крилаті ракети Х-101 стали вдвічі небезпечнішими

Фото «Української правди»

Росіяни модернізували крилаті ракети Х-101, додавши до них ще одну бойову частину. Таким чином, тепер вага обох бойових частин крилатої ракети Х-101 становить 800 кг

Українська протиповітряна оборона під час ракетного удару росіян вночі 29 березня збила модифіковану російську крилату ракету Х-101, яка має не одну бойову частину, як було раніше, а дві. Про це повідомив Telegram-канал «Полковник ГШ», публікуючи відповідні фото. Цей канал часто цитують мілітарні медіа з доброю репутацією.

Як йдеться в повідомленні, модифікована версія отримала додатковий модуль бойової частини, її загальний еквівалент виріс з 450 кілограмів до приблизно 800 кілограмів.

Друга бойова частина має підготовлені уражаючі елементи у вигляді сталевих фрагментів кубічної форми для підвищення бойової ефективності. Як зазначає Defense Express, зазвичай такі елементи використовуються у зенітних ракетах, але у випадку застосування для удару по наземних цілях мають значний уражаючий ефект проти людей.

Ймовірно, місце для додаткової бойової частини знайшли шляхом зменшення об’єму паливного бака. Це може вплинути на дальність крилатої ракети, однак, враховуючи територію України, зменшення дальності не є критичним. «У випадку пуску таких ракет із Саратовської області навіть по об'єктах у Львівській області у такої Х-101 ще залишиться 500-700 км для додаткових маневрувань», — порахували журналісти Defense Express.

Що відомо про російські крилаті ракети Х-101

Х-101 — це стратегічна крилата ракета, що розроблена з використанням технології зниження радіолокаційної помітності. Її розробляли з 1995 року, на озброєння взяли у 2013 році. Носієм ракети є турбогвинтовий стратегічний бомбардувальник Ту-95МСМ (8 ракет на зовнішніх підвісах) та Ту-160 (12 ракет у внутрішніх відсіках). Ракета використовує комбіновану інерційну систему наведення з оптико-електронною корекцією з активацією головки самонаведення на кінцевих етапах польоту.

Максимальна дальність польоту становить 5500 кілометрів. Виріб може змінювати ціль просто під час польоту, зазначає «Мілітарний».

Росіяни за час повномасштабної війни проти України вже атакували Україну сотнями таких ракет. Останні дані Генштабу свідчать, що росіяни втратили в Україні загалом 2046 крилатих ракет різних типів. Йдеться про ті ракети, які вдалося збити протиповітряній обороні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності