• Головна
  • Світ
  • Туск відхилив пропозицію Зеленського про зустріч на кордоні

Туск відхилив пропозицію Зеленського про зустріч на кордоні

Польські фермери протестують проти імпорту сільгосппродукції з України, іноді ситуація загострюється

Прем’єр-міністр Польщі заявив, що міжурядова зустріч пройде у Варшаві 28 березня, а ідею зустрітися на кордоні назвав «символічною»

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відхилив ідею президента України Володимира Зеленського про зустріч на польсько-українському кордоні для врегулювання кризи, яка виникла через масштабні протести польських фермерів. Туск назвав таку зустріч «символічною» й заявив, що символізм у польсько-українських відносинах не потрібен.

Як пише Onet, на пресконференції в четвер, 22 лютого, Туск сказав, що урядова зустріч відбудеться 28 березня у Варшаві, та що він відхиляє пропозицію Зеленського з міркувань, що зустріч на кордоні була б суто символічною. «Українська сторона також розуміє, що краще проводити ці перемовини на технічному рівні, щоб урядова зустріч мала не символічну цінність — адже нам не треба символізму у відносинах. Увесь світ бачить, наскільки ми рішуче налаштовані допомагати Україні, і немає потреби у подальших яскравих жестах солідарності», — сказав Туск. 

«Нам потрібні конкретні пропозиції у питаннях ринку та сільського господарства. Це не потребує проявів доброї волі, але потребує важкої роботи», – додав польський прем’єр.

Туск зазначив, що для пошуку рішення потрібні технічні переговори також на рівні ЄС. Для цього Туск 23 лютого зустрінеться з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і поговорить про зміни до умов торгівлі з Україною.

«Хочу запевнити вас, що перемовини з Україною тривають. У нас хороші відносини, хоч і є різниця в інтересах… Ми будемо переконувати і Київ, і Брюссель погодитися з польським поглядом на ситуацію», – додав Туск.

Польський прем’єр також наголосив, що Україна може і надалі розраховувати на повну підтримку Польщі у протистоянні з Росією. Реагуючи на те, що через блокаду кордону, яку влаштували фермери, відбувається затримка з постачанням в Україну зброї, Туск заявив, що пункти пропуску та залізницю прирівняють до критичної інфраструктури.

Нагадаємо, 21 лютого — наступного дня після великого загострення на польсько-українському кордоні — президент Володимир Зеленський запропонував Польщі провести двосторонню зустріч на рівні урядів і, якщо потрібно, президентів у зв’язку з блокуванням польськими фермерами пунктів пропуску на спільному кордоні.

9 лютого польські фермери в рамках загальнонаціонального протесту почали блокувати кордон з Україною. Спершу були заблоковані три пункти пропуску, та згодом ця кількість почала зростати. 20 лютого протести загострилися: поляки, зокрема, перекрили залізницю й висипали з вантажного вагона українське зерно, яке перевозили до Німеччини. Крім того, на протестах помітили плакат із закликом до президента Росії Володимира Путіна «навести порядок» в Україні, в Брюсселі та з польським урядом.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності