• Головна
  • Світ
  • «Лінія Хреніна»: як білоруси будують захисні споруди неподалік від кордону з Україною та Польщею

«Лінія Хреніна»: як білоруси будують захисні споруди неподалік від кордону з Україною та Польщею

«Лінія Хреніна»: як білоруси будують захисні споруди неподалік від кордону з Україною та Польщею

З чим пов'язане будівництво опорного пункту в Жабинківському районі — достеменно невідомо

За інформацією моніторингової групи «Беларускі Гаюн», на околицях села Саки Жабинківського району Брестської області Білорусі розпочалися роботи з інженерного обладнання вогневих позицій. Вони включають будівництво системи окопів, траншей та бліндажів. Поки що йдеться про будівництво опорного пункту, який може бути елементом укріпленого району.

Про це пише білоруське видання Motolko Help.

Відстань від місця будівництва до міста Жабінка становить 5 кілометрів, до кордону з Польщею — 28 кілометрів, а до кордону з Україною — 47 кілометрів. На будівництві опорного пункту задіяно важку будівельну техніку (екскаватори, автокрани). Для обладнання опорного пункту планують використовувати так звані «зуби дракона», автомобільні покришки, дошки, колоди, а також бетонні блоки. У роботах беруть участь як цивільні будівельники, і білоруські військовослужбовці.

Раніше білоруси вже будували укріплений район біля селища Калініне у Гомельському районі, за 20 кілометрів від кордону з Україною. Він складався із системи траншей та окопів й обладнаних позицій для ведення вогню бронетехнікою. При обладнанні укріпленого району використовувалися і «зуби дракона». Білоруські пропагандисти казали, що наразі його займають білоруські військові.

Тему укріплених районів розвинули й військові пропагандисти. Так, останнім часом у Білорусі звернули увагу на ефективність споруд. Вже розпочалися роботи з їхнього створення, щоб, наприклад, у разі прориву диверсантів чи іншого противника підрозділи оперативно могли зайняти позиції, навіть для танків, та дати відсіч.

Проте з чим пов'язане будівництво опорного пункту в Жабинківському районі з використанням «зубів дракона» — достеменно невідомо. Зокрема зараз там не проходять навчання територіальної оборони. Ознак підготовки до проведення таких навчань у районі також не виявлено. Будь-яких заходів бойової підготовки в районі також поки що не анонсувалося.

Відтак, можна припустити, що створення опорного пункту в Жабинківському районі може бути:

  1. З підготовкою до проведення навчання із територіальною обороною. Усього з початку року було проведено вже 4 навчання з територіальними військами у різних регіонах Білорусі. У них взяли участь щонайменше 530 резервістів.
  2. З підготовкою до оборони від потенційної зовнішньої військової агресії. Можна відзначити, що лейтмотивом збору «Військова безпека та оборона держави», що відбувся 26 травня у Гомелі, стала оборона населених пунктів з опорою на підготовлені укріплені райони.

Найімовірніше, концептуально «Лінія Хреніна» [названа на честь міністра оборони РБ Білорусь Віктора Хреніна, - ред.] буде сукупністю взаємопов'язаних опорних пунктів та укріплених районів, які прикриватимуть об'єкти критичної інфраструктури та найімовірніші напрямки потенційної військової агресії. Тримають оборону в укріплених районах як територіальні війська, так і армія.

Нагадаємо, президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності