• Головна
  • Світ
  • США відчиняють двері для мігрантів: що це означає для 300 тисяч біженців із України

США відчиняють двері для мігрантів: що це означає для 300 тисяч біженців із України

Прапор США розвівається на фоні неба

Станом на середину квітня 2023 року до США прибуло 300 000 українських біженців

На тлі того, що в Конгресі США доволі тривалий час обговорюють ситуацію щодо імміграції, президент Джо Байден відкрив чорний хід, щоб дозволити сотням тисяч нових іммігрантів у країну, значно розширивши використання гуманітарних програм умовно-дострокового звільнення для людей, які рятуються від війни та політичних потрясінь у всьому світі.

Про це пише The New York Times.

Заходи, запроваджені минулого року, щоб надати притулок біженцям з України, Гаїті та Латинської Америки, дають іммігрантам можливість прибути до Сполучених Штатів і швидко отримати дозвіл на роботу, якщо у них є приватний спонсор, який візьме за них відповідальність.

Кількість іммігрантів у США

Станом на середину квітня близько 300 000 українців прибули до Сполучених Штатів за різними програмами — це більше, ніж усіх людей з усього світу, прийнятих за офіційною програмою США для біженців за останні п’ять років.

Очікується, що до кінця 2023 року близько 360 000 венесуельців, кубинців, нікарагуанців і гаїтян отримають доступ до аналогічної ініціативи приватного спонсорства, яка має запобігати несанкціонованому перетину південного кордону. За останні 15 років у ці країни було видано менше імміграційних віз.

Також значно збільшилась кількість людей, які перебувають у Сполучених Штатах у тимчасово захищеному статусі. Це програма, яку колишній президент Дональд Трамп намагався припинити. Згідно з новим звітом дослідницького центру Pew, близько 670 000 людей із 16 країн отримали тимчасовий захист або право на нього від моменту за час президентства Байдена.

Загалом, ці тимчасові гуманітарні програми можуть стати найбільшим розширенням легальної імміграції за десятиліття.

«Чим довше Конгрес не буде ухвалювати хоча б якісь закони щодо імміграції, тим більше виконавча гілка влади робитиме все, що може, у межах своїх повноважень на основі принципів президента», — сказала Тереза ​​Кардинал Браун, старший радник Центру двопартійної політики у Вашингтоні.

За її словами, основна проблема, полягає в тому, що «суди можуть прийти і сказати, що це поза повноваженнями президента або зловживання дискреційними повноваженнями, і забрати все це».

Адміністрацію Байдена критикують за використання необмеженої влади, яка суперечить законам, ухваленим Конгресом для регулювання легальної імміграції.

Цього тижня Байден має почати передвиборчу. Республіканці, швидше за все, зосередяться на «надмірній вседозволеності імміграційною політикою».

Реакція республіканських штатів

20 республіканських штатів подали позов до федерального суду з вимогою призупинити програму умовно-дострокового звільнення для жителів Куби, Гаїті, Нікарагуа та Венесуели, стверджуючи, що вона прийматиме 360 000 нових іммігрантів на рік з цих країн і обтяжують держави додатковими витратами на охорону здоров'я, освіту та правоохоронні органи.

Штат Алабама, один із позивачів, навів оцінки, згідно з якими навіть до цих програм до 73 000 іммігрантів уже жили в цьому штаті без законного дозволу, близько 68% з них не мали медичного страхування, а 34% мали доходи нижче межі бідності, приплив держава стверджує, що коштує платникам податків приблизно 324,9 мільйона доларів на рік.

«Це ще один епізод, де адміністрація зловживає своєю виконавчою владою для досягнення своєї очевидної мети імміграційної політики: відкриття кордонів і амністія для всіх», — заявив Кен Пакстон, генеральний прокурор Техасу, який очолює позов штатів. це було подано.

Після ухвалення програми для латиноамериканців, адміністрація Байдена відповіла на широку критику щодо хаотичної ситуації на південному кордоні, де у 2022 зафіксували 1,5 млн несанкціонованих перетинів.

Заповнення робочих місць

Програма гуманітарного умовно-дострокового звільнення, навпаки, вимагає від іммігрантів спочатку мати спонсора в Сполучених Штатах, який візьме на себе фінансову відповідальність за їхні поселення, і швидко пропонує дозвіл на роботу тим, хто має спонсора. 

Загальна кількість перетинів кордону представниками всіх національностей залишається близькою до історичних максимумів, навіть з новими програмами.

Програми тримали широку підтримку в бізнес-спільноті в деяких консервативних штатах, як-от Північна Дакота, де є проблема нестачі робочої сили.

У звіті минулого тижня від FWD.us, двопартійної проімміграційної групи, оцінили, що близько 450 000 іммігрантів, які прибули до Сполучених Штатів за програмами умовно-дострокового звільнення з Афганістану, України та країн Латинської Америки, заповнювали робочі місця в галузях, де гостро не вистачало робочої сили.

У Північній Дакоті нафтова рада штату набирає людей із західної прерії, щоб стати спонсорами нових українських іммігрантів, яких можна залучити до роботи.

Українці в США

Очікується, що перші 25 українських сімей прибудуть у північну Дакоту до липня 2023 року, і сподіваються, що невдовзі прибудуть сотні інших.

«Українці потребують нас, і ми потребуємо їх. Ми серйозно працювали над розробкою дуже великого проекту в дуже великому масштабі, щоб залучити їх», — сказав Рон Несс, президент ради.

У штаті Юта, де вже проживає венесуельська громада, але де безробіття становить 2,4%, губернатор Спенсер Кокс закликав дозволити штатам спонсорувати іммігрантів, щоб задовольнити їхні потреби в робочій силі. Дерек Міллер, президент Солт-Лейкської палати, сказав, що штат Юта «дуже підтримує» програму умовно-дострокового звільнення, враховуючи нездатність Конгресу відкрити нові шляхи для легальної імміграції.

«У нас є незаповнені 100 000 робочих місць. Ми приймаємо процес, щоб ті, хто хоче внести свій внесок, могли прийти», — сказав Міллер

Роботодавці в Іллінойсі також готуються до новоприбулих.

«Це ковток свіжого повітря, коли ми бачимо таку нестачу робочої сили», — сказав Сем Тойа, президент Асоціації ресторанів штату Іллінойс у Чикаго.

Багато нових іммігрантів уже знайшли роботу. Українка Анастасія Дерезенко минулого року перетнула південний кордон із чоловіком і двома дітьми, і родина отримала тимчасовий захищений статус, який Байден схвалив для українців. Вона знайшла роботу сертифікованої помічниці медсестри в штаті Вашингтон.

Музаффар Чішті, старший науковий співробітник Інституту міграційної політики, попередив, що якщо умовно-достроково звільнені не подадуть прохання про надання притулку або якщо умовно-дострокове звільнення не буде продовжено після закінчення двох років, багато отримувачів можуть приєднатися до маси з 10,6 мільйонів людей без документів, які вже перебувають у країні.

Українські іммігранти в західній Північній Дакоті приєднуються до спільноти українців, яка виникла там наприкінці 1800-х років. Представники штату заявили, що прийом новачків досягне гуманітарної мети та допоможе вирішити проблему нестачі близько 10 000 працівників нафтової промисловості.

Гленн Баранко, який є власником великої компанії, яка виготовляє платформи для бурових установок і є правнуком українських поселенців, сказав, що його родина та друзі вже погодилися спонсорувати 10 людей, яких він планує працевлаштувати.

«Я хочу, щоб вони були тут, і я допоможу їм отримати першу квартиру і подбаю про те, щоб їхній холодильник був заповнений, поки не почнуть надходити зарплати», — сказав він.

Нагадаємо, у 2022 році українські біженці сплатили до польського бюджету 10 млрд польських злотих. Вони зареєстрували близько 20 тисяч нових компаній.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності