• Головна
  • Війна
  • Війна в Україні – сутичка в новому світовому протистоянні: чому світ може розділитись

Війна в Україні – сутичка в новому світовому протистоянні: чому світ може розділитись

Війна в Україні – сутичка в новому світовому протистоянні: чому світ може розділитись

Зіткнувшись зі зростанням довіри між Китаєм і Росією, Захід опиняється в скрутному становищі, а міжнародні інституції, створені для захисту світових справ, паралізовані

Два тижні тому остання урядова оцінка загроз була представлена ​​парламенту Великої Британії. У тексті оцінки йдеться, що «зростає ймовірність того, що міжнародна безпекова обстановка в найближчі роки погіршуватиметься... ризик ескалації більший, ніж будь-коли за останні десятиліття».

Про це пише Yahoo News.

З часів холодної війни Даунінг-стріт не показувала такої похмурої картини того, куди рухається світ. Він ділиться на дві конкуруючі сфери впливу, коли Росія та Китай просувають постзахідний глобальний порядок, більш сприятливий для їхніх власних авторитарних моделей правління, ніж для відкритої та прозорої демократії.

І все ж зіткнувшись зі зростанням довіри між Китаєм і Росією, Захід опиняється в скрутному становищі, а міжнародні інституції, створені для захисту світових справ, паралізовані. Водночас Україна є найбільш очевидним проявом цього нового конфлікту. І хоч країни НАТО зуміли організувати допомогу для Києва, але це може бути лише початковою сутичкою в новій і складнішій конфронтації.

Глобалізація у її старому вигляді вмирає і чим її замінять – незрозуміло. Історики цілком можуть згадати 2023 рік як рік, який визначив долю століття. Якщо кістки доміно в Україні впадуть в один бік, Путін не тільки виживе, але й процвітатиме, заявляючи про перемогу, оскільки конфлікт заходить у глухий кут, а підтримка Заходу занепадає. Цей варіант все ще розглядається. Навіть низка тактичних помилок на початку конфлікту, жахливі втрати, потужні санкції та втрата сотень бойових машин йдуть у розріз із наративами Путіна, які все ще мають серйозний вплив на російський народ. Відтак багато хто вважає, що війна є необхідним кроком для остаточного стримування просування НАТО на схід до кордонів РФ. І, як демонструє історія, Росія добре вміє витримувати труднощі. Якщо Путін зможе пройти цей рік, то, можливо, це продемонструє, що він пережив «західний шторм».

Водночас члени Республіканської партії у США явно менш зацікавлені у підтримці України, ніж президент Джо Байден, і невдоволення війною поступово зростає у колах республіканців. Як наслідок, у майбутньому Путін може опинитися з розв’язаними руками у своїх спробах повернути інші шматки території старого Варшавського договору назад у сферу свого впливу.

Але якщо доміно впаде іншим боком, можливе інше майбутнє. Так, Україна отримає додаткову військову техніку, необхідну для того, щоб пробити оборону Росії, звільнити Донбас, виштовхнути росіян з Криму та здобути перемогу, яка залишиться в історії. У цьому світі Путіна більше не буде, а територіальні амбіції Москви значно обмежені.

Зараз ми балансуємо між цими двома можливими світами. Попри те, що західні країни задоволені тим, що Україна ще не зазнала поразки, у зв’язку з їхньою власною готовністю надати Києву військову техніку, вони зіткнулися з незручною правдою. Зокрема, що їм знадобилося надто багато часу, щоб вистояти. Крім того, вони побачили, що решта світу не обов’язково підтримує цивілізовані країни.

Так, надто багато країн за межами Заходу не підтримали санкції проти Росії. І хоча ордер МКС на арешт Путіна допоможе посилити підтримку Заходу для України, візит Сі Цзіньпіна дещо зміщує цей баланс сил. Його також використовуватимуть у Росії, щоб показати, що у Путіна все ще є впливові друзі, які підтримують його справу.

Візит Сі Цзіньпіна до Москви підкреслює, що він також розуміє, наскільки кардинальним може бути результат війни в Україні. Сучасні тенденції вказують на те, що це століття визначатиметься результатом остаточного зіткнення між Америкою та Китаєм. Наявність Росії як союзника цілком може виявитися корисною для Пекіна. Натомість якщо Путін зазнає невдачі в Україні й Москва схилиться на Захід, Китай може опинитися в ізоляції.

Нагадаємо, президент Китаю Сі Цзіньпін заявив, що він готує Китай до війни. І світ це «має сприймати серйозно».

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності