Чому дітей необхідно вакцинувати від хвороб навіть під час дистанційного навчання

Чому дітей необхідно вакцинувати від хвороб навіть під час дистанційного навчання

В Україні розпочався новий навчальний рік. Багато школярів повернулися до очного навчання, а деякі, там, де цього вимагає безпекова ситуація, — розпочали освітній процес дистанційно. Незалежно від форми навчання діти все одно бувають на дитячих майданчиках, в магазинах, відвідують позакласні заняття. Саме тому ризик захворіти на тяжку інфекційну хворобу нікуди не подівся. Діти мають отримати всі необхідні вакцини відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень — це захищає їх життя та здоров’я.

Про те, які щеплення треба зробити на початку навчального року та чому важливо вакцинуватися навіть під час віддаленого навчання, — пояснюємо у матеріалі.

В Україні критично низький рівень вакцинації дітей. Що це означає?

За даними Центру громадського здоровʼя, рівень охоплення профілактичними щепленнями проти деяких захворювань в Україні за 6 місяців 2022 року не перевищує 40%.

Так, за перше півріччя 2022 року лише 29,7% шестирічних дітей отримали щеплення проти туберкульозу, 23,1% — проти вірусного гепатиту В, 33,1% — проти кашлюку, дифтерії, правця, 33,2% — проти поліомієліту, 32,7% — проти хіб-інфекції, 40,7% — проти кору, паротиту, краснухи.

Водночас, за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, для досягнення колективного імунітету цей показник має бути набагато вищим. Наприклад, для протидії спалахам кору рівень охоплення відповідними щепленнями має перевищувати 95%.

“Якщо з'являться люди, які будуть виділяти віруси чи бактерії, зокрема якщо йдеться про дифтерію, кір, краснуху, паротит, то вони заразять невакцинованих людей. Зважаючи, що таких зараз більшість — це призведе до епідемії”, — пояснює, чим загрожує недостатній рівень вакцинації, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко-Тімко.

Які щеплення потрібно зробити першокласникам

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, у 6 років у дитини мають бути:

  • 2 дози вакцини проти кору, паротиту, краснухи (завершений курс щеплень);
  • 3 дози вакцини проти гепатиту В (завершений курс щеплень);
  • 1 доза вакцини проти туберкульозу (завершений курс щеплень);
  • 4 дози вакцини проти кашлюку (завершений курс щеплень);
  • 5 доз вакцини проти правця та дифтерії;
  • 5 доз вакцини проти поліомієліту;
  • 3 дози вакцини проти хіб-інфекції (завершений курс щеплень).

Однак якщо у дитини якихось із цих щеплень немає, необхідно надолужити пропущені. Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря чи педіатра, який розробить індивідуальний план щеплень. При цьому лікар дотримуватиметься мінімальних інтервалів між щепленнями.

Якщо через війну вам довелося переїхати до іншого міста, і можливості потрапити до свого сімейного лікаря немає, треба звернутися до найближчого закладу охорони здоров’я. Адже необхідні щеплення можуть зробити в будь-якому медичному закладі, де є вакцини. Для цього не потрібно укладати нову декларацію із сімейним лікарем.

Чому важливо робити щеплення, навіть якщо дитина вчиться дистанційно

Дитина, яка не відвідує школу, все одно не може бути повністю ізольованою. Вона спускатиметься з батьками в укриття у разі повітряної тривоги, виходитиме на вулицю чи відвідуватиме якісь заклади, магазини, контактуватиме з друзями або родичами. В усіх цих випадках є ризик захворіти на хворобу, від якої може захистити вакцинація.

Наталія Іванченко-Тімко також зауважує, що, наприклад, правцем можна заразитися просто порізавши палець чи розбивши коліно, тому дистанційне навчання не є гарантією, що дитина не захворіє. Захистіть своїх — вакцинуйте дітей!

Читайте також:

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності