Зеленський підписав закон про мораторій на підвищення комунальних тарифів

Зеленський підписав закон про мораторій на підвищення комунальних тарифів

Президент Володимир Зеленський підписав закон, яким вводиться мораторій на підвищення тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання.

Про це йдеться у картці ухваленого Верховною Радою закону.

Так, протягом воєнного стану та шість місяців після його завершення забороняється підвищення тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. Зокрема, тарифів на послуги розподілу природного газу, тарифів на теплову енергію, на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів.

"Також законопроектом передбачається, що протягом зазначеного періоду ціна на природний газ для побутових споживачів не підлягає збільшенню від ціни, що застосовувалася у відносинах між постачальником та побутовими споживачами станом на 24 лютого 2022 року", — зазначається у пояснювальній записці підписаного закону.

Окрім того, постачальникам природного газу забороняється здійснювати будь-які дії щодо примусу побутового споживача до оплати заборгованості, а саме:

  • включати цю заборгованість у рахунок на оплату;
  • подавати судові позови;
  • проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку;
  • вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв’язку з наявністю цієї заборгованості тощо.

Встановили мораторій за рахунок залучення коштів від міжнародних партнерів. Власне, у першому читанні законопроєкту очікувалось понад 180 млрд грн від міжнародних партнерів на покриття різниці тарифів, однак до другого читання внесли правки, які містять менші очікування міжнародної підтримки, а саме 125 млрд гривень.

Додамо, 8 червня у своєму відеозверненні Володимир Зеленський заявив, що поставить уряду завдання зробити все, щоб тарифи на газ та електрику у наступному опалювальному сезоні не змінилися.

Нагадаємо, цьогоріч у Львові буде непроста зима. Тому місто напрацьовує план дій на випадок різних надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути внаслідок атак ворога. Мер Львова зазначив, що не виключає різних аномальних ситуацій у Львові, хоч у місті вже провели всі гідравлічні випробування.

Андрій Садовий також дав декілька порад для мешканців Львова та області. За його словами, сьогодні Львів закуповує “буржуйки”, адже це єдине, що може лишитися, якщо все не працює.

Закони

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності