Стати безробітним стало легше: Рада ухвалила новий законопроєкт

Стати безробітним стало легше: Рада ухвалила новий законопроєкт

Сьогодні Парламент ухвалив законопроєкт, який спрощує процедуру отримання статусу безробітного та призначення допомоги з безробіття під час війни. Відповідний проєкт закону опублікований на сайті Верховної Ради.

Власне, документом пропонується надавати статус зареєстрованого безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. Стосуватиметься таке спрощення внутрішньо переміщених осіб (ВПО), у яких відсутні документи.

Зокрема закон дозволить врегулювати питання надання статусу безробітного ВПО, у яких не розірвані трудові відносини з роботодавцем.

Депутати пропонують встановити максимальний розмір допомоги по безробіттю на рівні не більше 1,5 мінімальної зарплати. Виплачувати допомогу будуть без особистого відвідування безробітними центрів зайнятості.

Окрім того, позбавлятимуть статусу безробітного та виплачуватимуть допомогу з безробіття особам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або на яких проводяться бойові дії, та які не мають можливості відвідувати центри зайнятості або спілкуватися з працівниками таких центрів.

Також закон запровадження додаткових видів державної підтримки ВПО, безробітних та роботодавців. Зокрема роботодавцю, який працевлаштовує безробітних внутрішньо переміщених осіб, компенсують витрати на оплату праці таким працівникам. Тим часом безробітнім, які виявлять бажання, надаватиметься фінансова допомога для організації підприємницької діяльності.

Нагадаємо, отримати статут та виплати для внутрішньо переміщених осіб можна у застосунку Дія. Переселенці отримуватимуть щомісячно виплати у розмірі 2 тисячі гривень для дорослих та 3 тисячі гривень для дітей.

Закони

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності