• Головна
  • Новини
  • СБУ попереджає про проблеми з електрикою через нестачу вугілля

СБУ попереджає про проблеми з електрикою через нестачу вугілля

СБУ попереджає про проблеми з електрикою через нестачу вугілля

Однак в Офісі Президента кажуть, що ситуація не така критична

Служба безпеки України попередила Кабмін про можливість зупинки теплоелектростанцій цього осінньо-зимового періоду. Про це йдеться в листі Служби безпеки до Кабміну від 8 грудня, який є у розпоряджені Дзеркала Тижня.Така ситуація склалась через нестачу вугілля на складах теплоелектростанцій та збільшення заборгованості за газ перед "Нафтогазом".Власне, така ситуація на енергетичному ринку загрожує неконтрольованому росту тарифів на електроенергію та тепло для українців.

"Водночас одним із негативних явищ під час проходження ОЗП 2021-2022 років є невжиття належних заходів з накопичення вугілля на складах ТЕС/ТЕЦ", - йдеться в листі.

На початку грудня на складах теплоелектростанцій критично не вистачало вугілля. Замість необхідних 2 632,7 тис. тонн на складах було лише 486,2 тис. тонн вугілля.

"Критичні обсяги накопичення вугілля свідчать про існування передумов до припинення теплопостачання населення та об’єктів критичної інфраструктури", – повідомляють у Службі безпеки.

Власне, без світла та тепла можуть залишитись лікарні, школи та садочки. Йдеться про чотири електростанції:

  • Слов’янська ТЕС ("Донбасобленерго"), що забезпечує м. Миколаївка Донецької області.
  • Луганська ТЕС ("ДТЕК Східенерго"), є одним із основних джерел теплоенергії у Луганській області;
  • Чернігівська ТЕЦ, забезпечує 40% мешканців Чернігова, зокрема лікарні та школи.
  • Дарницька ТЕЦ ("Євро-Реконструкція"), постачає тепло киянам Дніпровського та Дарницького районів.

Також у листі йдеться про заборгованість за газ у розмірі 70 млрд грн деяких електростанцій перед АТ НАК "Нафтогаз України". Таким чином Служба безпеки України попереджає про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру.Додамо, така ситуація з дефіцитом вугілля склалася ще осінню. Тоді Україна уклала угоди з іншими країнами на постачання вугілля. Йдеться про 11 кораблів, які повинні надійти у грудні.Однак в Офісі Президента зазначають, що ситуація із запасами вугілля на теплоенергостанціях не критична та вугілля достатньо, щоб забезпечити теплом та світлом українців цієї зими. Зокрема, п’ять кораблів уже прибули на початку місяця згідно з контрактом. Також близько шести кораблів з вугіллям повинні надійти до кінця грудня. Загалом, в Україні стабільно імпортується вугілля з Польщі в обсягах 100-120 тис. тонн на місяць.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності