• Головна
  • Новини Львівщини
  • Командира львівського «Беркуту» та його підлеглого судитимуть за розстріл мітингувальників у 2014 році

Командира львівського «Беркуту» та його підлеглого судитимуть за розстріл мітингувальників у 2014 році

Командир львівського «Беркуту» Ростислав Пацеляк

Ростиславу Пацеляку інкримінують обвинувачення за кількома статтями

Командира львівського «Беркуту» Ростислава Пацеляка і його підлеглого судитимуть за організацію теракту та вбивства мітингувальників 18 лютого 2014 року. За даними слідства, дії Пацеляка та його підлеглого призвели до вбивств трьох мітингувальників, повідомили у Офісі Генпрокурора 10 квітня.

Суд над командиром львівського «Беркуту»

За даними Офісу Генерального прокурора, командир батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України у Львівській області та помічник начальника штабу цього підрозділу перешкоджали акціям протесту 18 лютого 2014 року у центрі Києва.

Слідчі встановили, що командир львівського «Беркуту» за пособництва свого підлеглого діяли за наказом тодішнього керівництва МВС. «Експравоохоронець забезпечив невибіркове застосування підпорядкованими співробітниками МОП «Беркут» спеціальних засобів та вогнепальної зброї, у тому числі спорядженої боєприпасами із свинцевою кулею та картеччю», — написали в Офісі Генпрокурора.

Такі дії призвели до вбивства трьох мітингувальників, ще 125 людей отримали поранення. Пізніше Ростислав Пацеляк привласнив вогнепальну зброю (10 помпових рушниць «Форт-500»), аби приховати її використання 18 лютого.

Відомо, що раніше Пацеляк працював у правоохоронних органах Росії та, маючи громадянство РФ, отримав українське. У вересні 2023 року його позбавили громадянства України. З 2023 року Ростислав Пацеляк і його підлеглий перебувають під вартою.

Обвинуваченим інкримінували незаконне перешкоджання проведенню мітингів; перевищення влади та службових повноважень; умисне вбивство; нанесення умисних тяжких, середньої тяжкості та легких тілесних ушкоджень; вчинення терористичного акту; привласнення вогнепальної зброї. Справу передали до суду.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності