• Головна
  • Україна
  • Екскомандир львівського “Беркуту” має два російські паспорти

Екскомандир львівського “Беркуту” має два російські паспорти

Екскомандир львівського “Беркуту” має два російські паспорти

Роман Пацеляк командував Львівським батальйоном “Беркуту”, який брав участь в розгоні Майдану 18 лютого 2014 року

Колишнього командира львівського “Беркуту” Ростислава Пацеляка, який нині перебуває під слідством у справі щодо протидії акціям протесту на Майдані, 12 вересня цього року позбавили українського громадянства. Виявилося, що він понад 20 років має два паспорти РФ: внутрішній та закордонний, від яких він не відмовився. Окрім того, Пацеляк є дійсним військовослужбовцем запасу Росії, а в український “Беркут” прийшов після служби в російській міліції.

Про це Watchers стало відомо з даних, оголошених у відкритому судовому засіданні та відкритих російських баз даних. Деякі подробиці надали також джерела видання.

13 вересня, під час розгляду клопотання щодо продовження терміну тримання під вартою Пацеляка, прокурор у справі надав суду рішення Державної міграційної служби України про позбавлення його громадянства України. Бо, як виявилося, у нього є російські паспорти.

За інформацією джерела Watchers, ще 26 квітня 2002 року Ростислав Пацеляк отримав внутрішній російський паспорт. Причиною отримання було вказано: обмін паспорта СРСР. Пізніше, 4 січня 2003, Ростислав Пацеляк отримав також закордонний паспорт РФ. Попрацювавши в силових структурах РФ, він переїхав в Україну, де одразу влаштувався на службу у міліцію. 22 вересня 2003 року, не зважаючи на наявність в нього паспорта Росії, рішенням ГУ ДМС у Львівській області Пацеляку надали громадянство України.

Під час Революції Гідності львівський батальйон “Беркуту” під командуванням Пацеляка брав участь в одному з найжорстокіших розгонів протестів на Майдані 18 лютого 2014 року разом з харківським “Беркутом”. Розігнаних демонстрантів оточували й били, навіть якщо ті не чинили опір. Багато з них були затримані та оголошені підозрюваними в масових заворушеннях. Загалом того дня від рук силових підрозділів та тітушок-кримінальників у Києві загинули щонайменше 23 протестувальники.

Ростиславу Пацеляку, який зараз перебуває у слідчому ізоляторі, інкримінують перевищення службових повноважень, перешкоджання мирним мітингам, перешкоджання журналістській діяльності та насильство щодо державних і громадських діячів.

До слова, 22 березня 2023 року Держбюро розслідувань оголосило Ростиславу Пацеляку нову підозру щодо подій 18 лютого на вулиці Інститутській та у Кріпосному провулку – додались пункти обвинувачення у вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також у вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту. Нині він перебуває під вартою за рішенням суду. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності