• Головна
  • Україна
  • Колишньому «беркутівцю», який розганяв Майдан і вдарив журналістку, скасували вирок

Колишньому «беркутівцю», який розганяв Майдан і вдарив журналістку, скасували вирок

Руслан Марчук з адвокатом у суді,  фото «Громадського»

Справу відправили на повторний розгляд, але нового вироку, найімовірніше, не буде

Київський апеляційний суд 11 січня скасував обвинувальний вирок та призначив новий розгляд справи колишнього «беркутівця» Руслана Марчука, який брав участь у розгоні Майдану 30 листопада 2013 року, зокрема перешкоджав та вдарив журналістку Марію Лебедєву. Про це повідомила «Адвокатська дорадча група».

Руслан Марчук під час Майдану був заступником командира 1-го взводу 3-ї роти київського «Беркуту». За даними слідства, 30 листопада 2013 року під час розгону Майдану він разом з іншим «беркутівцем» підійшов до журналістки Марії Лебедєвої, яка записувала на телефон наслідки розгону й тримала в руці посвідчення журналістки, та почав вимагати припинити відеозапис. Далі він схопив її за руки й штовхав від себе, намагаючись водночас вибити з рук журналістки мобільний телефон. Потім почав штовхати її та вдарив ногою, зазначає «Детектор медіа».

12 липня 2023 року Шевченківський районний суд Києва визнав Марчука винним у перевищенні влади та службових повноважень, пов'язаних із застосуванням насильства (ч. 2 ст. 365 ККУ), умисному перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста (ч. 1 ст. 171 ККУ) та незаконному перешкоджанні мирним зібранням (ст. 340 ККУ). Йому призначили п'ять років позбавлення волі з випробувальним терміном у два роки та позбавили його права обіймати посади в правоохоронних органах терміном на два роки. Це покарання суд призначив лише за перевищення влади. За двома іншими статтями на час винесення вироку спливли строки притягнення до відповідальності.

Як пише «Адвокатська дорадча група», саме цей вирок напередодні скасував апеляційний суд. Рішення ухвалювала колегія суддів (Жук О. В., Яковлева В. С., Ковальська В. В.). За одне засідання вони розглянули скарги представників потерпілих, прокурора та захисника на обвинувальний вирок Марчуку. І того ж дня ухвалили рішення направити справу на новий розгляд у суд першої інстанції. Повного тексту ухвали наразі немає.

Однак, як зазначили адвокати, новий розгляд у суді першої інстанції навряд чи дійде до нового вироку. На 10 річницю розгону Майдану, 30 листопада 2023 року, спливли строки давності для притягнення до відповідальності за найважчою статтею в цій справі. Це означає, що в суді першої інстанції Марчук може подати клопотання про закриття кримінального провадження. «Його не виправдовують, але обвинувачений вже не понесе відповідальності», — наголосили адвокати.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності