• Головна
  • Україна
  • Екскомандира севастопольського “Беркуту”, причетного до вбивства 3 людей, підозрюють у ще кількох злочинах

Екскомандира севастопольського “Беркуту”, причетного до вбивства 3 людей, підозрюють у ще кількох злочинах

Екскомандира севастопольського “Беркуту”, причетного до вбивства 3 людей, підозрюють у ще кількох злочинах

Чоловік разом із підлеглими втекли з Києва з вкраденою зброєю, вербував колег переходити на сторону Росії та на блокпостах у Криму на впускали на півострів журналістів та міжнародних спостерігачів

Працівники ДБР повідомили про підозру колишньому командиру севастопольського “Беркуту” та трьом його підлеглим, які зі зброєю втекли з Києва та пішли на службу до окупанта. Зокрема, допомагали росіянам захопити Крим. Про це 2 лютого повідомили у Державному бюро розслідувань.

Чоловіки упродовж 2013–2014 років разом зі спецпризначенцями інших підрозділів “Беркуту” брали участь у силових розгонах мирних акцій протесту в Києві.

“Екскомандир навіть вихвалявся у засобах масової інформації про участь у розстрілі беззбройних активістів Майдану. За його безпосередньої участі було вбито 3 учасників акцій протесту, 15 громадянам завдано тяжкі тілесні ушкодження, 60 – середньої тяжкості, 126 – легкі тілесні ушкодження”, — йдеться у повідомленні ДБР.

Беркутівці в останні дні режиму Януковича разом зі своїми колегами заступили охороняти Адміністрацію Президента України та у ніч з 20 на 21 лютого 2014 року додатково отримали 40 автоматів Калашникова.

“Після втечі експрезидента та перемоги Революції Гідності зловмисники зі зброєю повернулись до Севастополя. На півострові, дізнавшись про розформування “Беркуту”, екскомандир “сховався” у кардіологічному відділенні місцевої лікарні та почав очікувати приходу російських агресорів до АР Крим”, — повідомляють у Державному бюро розслідувань.

Але після початку захоплення автономної республіки він активно почав вербувати колишніх підлеглих для переходу на службу ворогу та сприяння РФ в подальшій окупації півострова.

За вказівкою колишнього командира, одягнуті в українську форму та з привласненою зброєю, підозрювані чергували на створених агресорами блок-постах усіх автошляхів, які вели з материкової частини до півострова. Ексберкутівці без жодних повноважень оглядали транспортні засоби, перевіряли документи в людей, які в’їжджали на півострів, не допускали туди міжнародних спостерігачів, журналістів, правоохоронців та військових, чим допомогли Росії окупувати територію АР Крим.

За підтримку агресора, підозрювані отримали посади в окупаційних органах влади, а екскомандир Севастопольського “Беркуту” був обраний сенатором до Ради федерацій РФ.

Ексберкутівцям заочно повідомили про підозру у заволодінні вогнепальною зброєю, державній зраді та умисних діях з метою зміни меж території України. Максимальне покарання за ці злочини –- 15 років позбавлення волі.

Правоохоронці не називають імені підозрюваних. Проте, ймовірно, що мова йде про екскомандира севастопольського “Беркута” – Сергія Колбіна, який став сенатором Ради федерації Росії у 2020 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності