11 гривень: стільки коштує харчування школярів у деяких громадах Львівщини

11 гривень: стільки коштує харчування школярів у деяких громадах Львівщини

Середня вартість харчування школяра по області - 19 гривень.

В Україні близько 60% шкіл готові до впровадження реформи шкільного харчування. Про це під час брифінгу заявив міністр освіти й науки Сергій Шкарлет.

Наразі 1800 харчоблоків у шкільних їдальнях уже модернізували, ще 110 отримають субвенцію.

До 1 січня обов’язковою вимогою є 100% готовність шкіл до впровадження реформи.

З близько 1200 харчоблоків, які є на Львівщині, лише третина відповідає всім вимогам.

“Там харчуванням учнів опікується штатний персонал. Усе зроблено за вимогами”, - говорить директор департаменту освіти й науки Львівської ОДА Олег Паска.

Також є частина харчоблоків, де тільки буфетна продукція. І є частина шкіл, у яких продовжують модернізувати харчоблоки, їх близько 600. Проте майже 200 харчоблоків - проблемні й потребують модернізації найближчим часом.

“Переважно це малі школи. Опікуватися ними мають органи місцевого самоврядування, які часто не мають такої можливості. Відповідно є проблема у тому, що харчування залежить від спроможності громади. У бідніших громадах дітей майже немає чим годувати.”, - пояснює Олег Паска.

Так, минулого року на харчування у школах на Львівщині, залежно від громади, виділяли від 11 до 33 гривень. У середньому по області витрачали 19 гривень на дитину. Середня вартість цьогоріч буде зрозуміла лише з початком навчального року.

“Ми разом з міністерством допомагаємо малоспроможним громадам. Для цього існує проєкт “Спроможна школа”. Це субвенція, яку виділяють безпосередньо громаді. Проте поки що для 7 шкіл, які ми подали по цій програмі, не затвердили фінансування. Це б покращило харчування в цих школах”, - зазначає Олег Паска.

Крім того, він додав, що найближчим часом залишки освітньої субвенції на Львівщині виділять на модернізацію харчоблоків.

Додамо, що у рамках реформи шкільного харчування український кухар Євген Клопоненко розробив здорове меню для школярів. Відтепер обмежено кількість солі та цукру, жирів, заборонено використання ковбасних виробів, сосисок. Це було зроблено зокрема з огляду на те, що споживання цукру школярами втричі перевищує норму.

Проте з новим меню є проблема - не завжди діти звикли до страв, які для них обрали.

“Багато залежить від того, які традиції є в сім'ях. Якщо дитина звикла харчуватися часом не дуже здоровою їжею, то треба серйозно працювати й з дітьми, і з батьками”, - наголошує Олег Паска.

Саме тому вчора у Львові відбулося зібрання волонтерів, переважно випускників медичних вишів, які вже незабаром у рамках акції “Почуй лікаря” розповідатимуть дітям про здорове харчування.

Нагадаємо, у 2020 році стартувала всеукраїнська реформа системи шкільного харчування.

У квітні цього року уряд затвердив нові норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності