Навчальний рік на Львівщині: як працюватимуть школи, садки та університети області

Навчальний рік на Львівщині: як працюватимуть школи, садки та університети області

Сьогодні, 1 вересня, у навчальних закладах Львівської області пролунали “перші дзвоники”. Вони повідомили про початок нового навчального року. Однак цьогоріч навчання стартує в умовах війни, що вплинуло на те, яким буде освітній процес.

Про те, як все ж у 2022-2023 роках навчатимуться дошкільнята, школярі та студенти Львівщини, у коментарі Lviv.Media розповів директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Робота садочків

Ще навесні понад 60% садочків у Львівській області працювали. Загалом на Львівщині є 895 садків, із яких наприкінці травня приблизно 300 вже розпочали роботу в очному форматі.

Станом на 1 вересня, за словами Олега Паски, очно працюють 499 дошкільних установ.

"Їхня кількість буде збільшуватися в міру того, як садочки облаштовуватимуть укриття", — додає директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА.

Навчання у школах

Трохи більше ніж 60% шкіл на Львівщині розпочали освітній процес в очному форматі. Переважна більшість інших шкіл обрали для себе змішаний варіант навчання. Станом на 1 вересня лише 154 школи із 1118 у Львівській області працюватимуть дистанційно.

"Ці школи не мають ні свого укриття, ні безпечного місця поблизу, тому не можуть гарантувати безпечні умови навчання. Через це вони змушені вчитися дистанційно", — пояснює Олег Паска.

Він наголошує, що більшість шкіл Львівщини запровадили очне навчання для учнів усіх класів. Однак у тих школах, де обрали змішаний формат роботи, можливі різні варіації.

"Наприклад, молодші класи можуть вчитися очно, а старші, крім 11, — дистанційно. Кожна школа обирала для себе найкращий варіант, з урахуванням своєї ситуації, місткості укриття", — зазначає головний освітянин Львівщини.

Додамо, що формат навчання школи обирали спільно з педагогічними радами та батьківськими колективами. А в разі, якщо батьки вважають, що наявне укриття у школі не є безпечним, вони можуть написати заяву й обрати віддалену форму навчання для своєї дитини. Для того, щоб організувати дистанційне навчання для таких дітей, громадам радять усіх учнів, які не хочуть вчитися очно, скеровувати в якусь зі шкіл, яка працюватиме лише віддалено.

Діяльність університетів та закладів фахової передвищої освіти

Заклади вищої освіти й фахової передвищої освіти Львівської області переважно обрали для себе змішану форму навчання.

"Тобто лекції проводитимуть онлайн, а практичні відбуватимуться очно", — пояснює Олег Паска.

До речі, раніше директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА зауважував, що цьогоріч, за попередніми даними, кількість студентів з інших областей, які обрали для навчання заклади Львівщини, становитиме орієнтовно 40 тисяч. Перед цим до навчальних установ області вступали лише близько 8 тисяч студентів з інших областей.

Читайте також:

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності